Kamp om populære ferieuger
Der er kamp om de populære ferieuger 29, 30 og 31. Foto: Colourbox
Hver fjerde HK'er har oplevet kamp om ferie i ugerne 29, 30 og 31. HK råder alle til bedre ferieplanlægning.

Mange danskere forsøger hvert år at få ferie i de populære ferieuger 29, 30 og 31. Ofte er ugerne eneste mulighed for de ansatte, hvis de vil holde ferie med resten af familien.

Ifølge en undersøgelse blandt HK/Privats medlemmer har 27 procent af de adspurgte oplevet kamp om ugerne på arbejdspladsen.

Over en tredjedel af medlemmerne mener desuden, at det er arbejdspladsen, der fastlægger, hvornår de kan holde ferie i løbet af året.

- Ifølge ferieloven kan arbejdsiver godt fastlægge de ansattes ferie. Men det er jo aldrig optimalt, at man bliver tvunget til at holde ferie på et andet tidspunkt end sin familie, siger næstformand i HK/Privat, Marianne Vind.

- Det optimale er, at alle får den ferie, de ønsker sig. Så er alle glade, siger hun.

Ønsket om ferie i de populære uger skyldes ofte krav udefra, mener næstformanden.

- Mere end hver 10. får ferien dikteret af omgivelserne. Det kan være vuggestue, dagpleje, børnehave, fritidshjem eller ægtefællens arbejdsplads. Når de lukker, er familien tvunget til at følge med, hvis man vil holde ferie sammen, siger hun.

Hun opfordrer derfor danskerne til at begynde deres ferieplanlægning allerede i januar.

- Jeg er overbevist om, at man kan løse mange ting med planlægning. Sommerferien betyder rigtig meget for os, og hvis vi planlægger i god tid, er der større chance for, at man får de uger, man ønsker, råder hun.

- Begynder man først i maj, så er det sidste udkald - det kan man ikke nå. Det skal tages seriøst både fra virksomhedens og den enkeltes side, tilføjer hun.

Hun siger, at det kan føre til frustration på arbejdspladsen, hvis arbejdsgiveren bliver ved med at skubbe spørgsmålet om ferie. Derfor er ferieplanlægning en fordel for både arbejdsgiver og ansatte.

- Når man er frustreret på arbejdspladsen, er man ikke effektiv. Men hvis man ved, at man kan holde ferie i den periode, man drømmer om, så giver man den også en ekstra skalle, når ens kolleger er på ferie, siger Marianne Vind.