Juncker udelukker Tyrkiet i EU i den overskuelige fremtid

EU vil ende med flere end de 27 lande, der bliver efter brexit. Men Tyrkiet er ikke på vej, siger Juncker.
Tyrkiet bliver ikke medlem af EU i den overskuelige fremtid. Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sin tale om unionens tilstand i Europa-Parlamentet i Strasbourg.
Tyrkiet bliver ikke medlem af EU i den overskuelige fremtid. Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sin tale om unionens tilstand i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Foto: Christian Hartmann/Reuters

Tyrkiet bliver ikke medlem af EU i den overskuelige fremtid.

Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, onsdag i sin tale om unionens tilstand i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Men det betyder ikke, at det er slut med udvidelsen af EU, siger han.

Når briterne forlader samarbejdet i 2019, vil EU komme ned på 27 medlemslande. Men der vil ende med at være flere end 27 medlemmer af EU, forudser Juncker.

- Hvis vi vil have mere stabilitet i vores nabolag, må vi opretholde et troværdigt perspektiv om udvidelse for landene på det vestlige Balkan, siger Juncker.

Han siger, at ethvert nyt EU-medlem må give "retsstat, retfærdighed og grundlæggende rettigheder" den allerhøjeste prioritet.

- Det udelukker tyrkisk EU-medlemskab i den overskuelige fremtid, siger Juncker.

Han siger, at Tyrkiet under præsident Recep Tayyip Erdogan har taget gigantiske skridt væk EU.

- Journalister hører til i et redaktionslokale. Ikke i fængsler, siger Juncker.

Samtidig opfordrer han de tyrkiske ledere til at holde op med at omtale EU-ledere som fascister og nazister.

- Hold op med at fornærme vores medlemslande ved at sammenligne deres ledere med fascister og nazister, siger Juncker.

- Fornærmelser laver vejspærringer. Sommetider får jeg på fornemmelsen, at Tyrkiet laver disse vejspærringer med vilje. Så kan de skyde skylden for sammenbruddet i forhandlingerne om tiltrædelse på Europa.

Juncker siger dog, at EU's hånd "vil altid være udstrakt til det storslåede tyrkiske folk og til dem, der er klar til at samarbejde med os på grundlag af vores værdier".

EU har gentagne gange kritiseret Tyrkiet for den omfattende bølge af fængslinger, der er rullet hen over landet siden kupforsøget sidste sommer.

Skænderierne var især voldsomme op til en folkeafstemning tidligere på året. Her stemte et flertal af tyrkerne ja til at ændre forfatningen, så Erdogan får mere magt.

- Jeg troede, at nazismen var fortid. Men jeg tog fejl. Nazismen lever i Vesten, sagde Erdogan forud for folkeafstemningen.

Hans udfald kom, efter at tyrkiske ministre var blevet forhindret i at holde vælgermøder med tyrkere i både Tyskland og Holland.

Tyrkiet søgte om medlemskab af EU i 1987. EU's optagelsesforhandlinger med Tyrkiet startede i 2005. Men de rykker sig ikke ud af stedet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.