Jobfesten udebliver trods masser af eksport
Foto: Colourbox
Danske virksomheder trodser krisen og sælger varer til lande udenfor det kriseramte EU.

De gældsplagede euro-lande og den generelle økonomiske afmatning i EU gør, at dansk eksport til EU-landene over det seneste år er faldet med 1,5 procent.

Til gengæld er eksporten til lande udenfor EU som USA. Kina, Hongkong og Norge steget med 17,1 procent.

Chefkonsulent i DI, Allan Sørensen glæder sig isoleret set over de gode eksporttal i en svær tid. Men vi skal ikke juble for meget, advarer han. Eksport-fremgangen skaber nemlig ikke job endnu.

- Det er lykkedes danske virksomheder at finde nye afsætningsmuligheder i en tid, hvor den internationale efterspørgsel er meget afdæmpet, siger Allan Sørensen.

- Men vi er endnu ikke begyndt at genbesætte de mere end 80.000 eksportdrevne arbejdspladser, som vi mistede oven på finanskrisen, påpeger han.

Skal nogle af de tabte arbejdspladser vende tilbage, kræver det en længere periode med fremgang i eksporten og mindre økonomisk usikkerhed internationalt, og det er der ikke udsigt til, vurderer han.

Godt nok er eksporten steget med 1,1 procent over de sidste tre måneder. Men den internationale efterspørgsel er fortsat meget lav, og det vil dæmpe mulighederne for fortsat eksportvækst for de danske virksomheder.

- Vi må nok indstille os på en længere periode med en meget begrænset vækst i eksporten, konstaterer Allan Sørensen.

I juli solgte Danmark varer til udlandet for 52,5 milliarder kroner, det er en fremgang på 0,7 procent i forhold til juni, fremgår det af nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er især lægemidler til især USA, som er med til at trække dansk eksport frem. Men der er fremgang at spore indenfor seks af otte brancher.

Mest bemærkelsesværdig er fremgangen i eksporten af råstoffer, som er steget med 21,6 procent. Det skyldes især eksporten af minkskind til især Hongkong og Kina.