Beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance har fået landets syge op i det røde felt.
De raser over, at politikeren kalder en kommende kontanthjælpslignende ydelse til syge for "luksus-kontanthjælp".
Avisen.dk har bedt beskæftigelsesordføreren om en forklaring:
Hvad mener du med, at en ydelse på 10.500 kroner før skat til syge uden børn er luksuriøs?
"Det er jo en plus- eller luksus-kontanthjælp i den forstand, at du ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Der er heller ingen ægtefælle-afhængighed i ydelsen. De regler, der normalt gælder for kontanthjælp, gælder altså ikke her."
Men her er der jo tale om syge. Er det ikke rimeligt at syge, der har betalt skat, får en ydelse, indtil de er medicinsk stabile eller raske?
"Det her er diffuse sygdomme. Det er jo en ydelse, der er lavet specifikt til, at ingen falder ud af sygedagpengesystemet. Vi ved jo både fra Danmark og andre lande, at når der er et tidsloft på ydelsen, så er der nogle af dem, der falder ud, der rent faktisk kommer i arbejde."
Er det, du siger, at dem, der vil få den her ydelse fremover, slet ikke er syge?
"Så sort og hvidt kan du ikke sige det. De kan have forskellige problemer. Du kan sige, at en del af dem er i hvert fald ikke så syge, at de ikke kan arbejde. Det kan vi se på erfaringer fra for eksempel Sverige."
"Det betyder i princippet, at direktørfruen kan være berettiget til den her ydelse, selvom manden er i stand til at forsørge hende. Og hvad er dit incitament, når du er i systemet, til at melde dig over i det ordinære kontanthjælpssystem, hvis du bliver rask? Der er ikke noget."
SIND mener, at du er med til at tegne et billede af, at syge drikker longdrinks på det offentliges regning, når du bruger ordet "luksus". Er det det, der er intentionen?
"Danmark har langt flere på offentlige ydelser end andre lande. Medmindre det kan bevises, at danskerne er mere syge end svenskerne eller tyskerne, så køber jeg den ikke. Vi må kunne diskutere rimeligheden i, at flere får ydelser, selvom de godt kan forsørge sig selv."
"Hvis det var sådan, at min kone blev syg, så mener jeg ikke, at hun skulle have en check fra det offentlige, når vi udmærket kan leve af min indtægt. Og det er jo sådan i forvejen, at kan du ikke forsørge din ægtefælle, fordi din indtægt er for lav, så er han/hun berettiget til kontanthjælp. Det, synes jeg, er et sundt princip at holde fast i."
Gigtsyge Marinka Stein Due Sørensen mener, at du lider af "upassende paranoia", fordi du frygter, at mange vil misbruge ydelsen. Hvad siger du til den kritik?
"Når folk siger, at de har ondt, så har de det sikkert. Men vi politikere må styre efter nogle principper. Og det princip, jeg styrer efter, er at kan du forsørge dig selv, så skal du det. Og så skal hjælpen gå til dem, der ikke kan. Det er ikke et spørgsmål om ikke at have sympati med dem, der har ondt. Det er et spørgsmål om, at kan du forsørge dig selv, så skal du gøre det, før du beder din nabo om at gøre det."
"Han får det til at lyde som om, at den syge sidder på en thailandsk strandbar og drikker longdrinks på det offentliges regning. Det er langt fra tilfældet."
Knud Kristensen, formand for Landsforeningen SIND