På Karin Færgegård Nielsens 50 års fødselsdag sad hun hjemme. Hun syntes ikke, at der var noget at fejre. Hun var syg af to diskusprolapser, og kommunen havde afgjort, at hun var for rask til førtidspension, men for syg til fleksjob.
Samtidig var hendes ret til sygedagpenge udløbet. Kontoen var tom.
"Jeg burede mig helt inde. Jeg syntes ikke, at der var noget at sige tillykke med. Hvis vi skulle gå ud og spise, ville det hurtigt koste 1.000 kroner. Det kunne vi altså få meget millionbøf for," siger den rygsyge kvinde.
Lige nu forhandler politikerne på Christiansborg om, hvor længe langtidssyge som Karin Færgegård Nielsen skal have ret til sygedagpenge.
Avisen.dk erfarer, at maksimumgrænsen på 52 uger bliver afskaffet for syge med en livstruende sygdom, mens mindre alvorligt syge får en tidsgrænse på 26 uger, hvorefter de dog får en kontanthjælpslignende ydelse.
Dermed vil ingen komme til at stå helt uden indtægt, som Karin Færgegård Nielsen gjorde i 20 måneder.
"Vi fik stort set kun farsretter"
Hun tjente omkring 25.000 kroner om måneden, men de to diskusprolapser satte en stopper for jobbene som post- og slagteriarbejder.
Hun blev sygemeldt, og Holbæk Kommune gav hende afslag på førtidspension, fordi hun sagde nej til en risikabel rygoperation, som flere læger ikke mente ville virke. Kommunen mente desuden, at hun med sine 164 centimeter og 77 kilo var for fed og burde tabe sig.
Efter afslaget på førtidspension stoppede sygedagpengene.
Karin Færgegård Nielsen hævede, hvad hun have indbetalt til efterløn, og hendes forsikring mod tab af erhvervsevne udbetalte 100.000 kroner. Derefter levede de af mandens lagerarbejder-løn.
"Vi levede godt nok spartansk. Vi fik stort set kun farsretter, og hver gang nogle i omgangskredsen havde fødselsdag, var den eneste tanke: Åh nej, nu skal vi af med en gave," siger hun.
Så fik hun også afslag på fleksjob, fordi kommunen mente, at hun var for syg.
Der var med andre ord ikke udsigt til nogen hjælp fra det offentlige. Karin Færgegård Nielsen sov ikke på grund af bekymringerne for økonomien. I de søvnløse nætter overvejede hun flere gange at gøre en ende på sit liv.
"Jeg havde lagt et brev i skuffen oppe i stuen, hvor jeg fortalte, hvorfor jeg havde bestemt, at det skulle være slut," siger Karin Færgegård Nielsen.
For fattig til fysioterapi
Karin Færgegård Nielsen havde heller ikke råd til den varmtvandstræning og fysioterapi, der skulle hjælpe hendes ryg.
Til sidst fik hun penge af sin mor til at hyre en advokat, og hun gik i pressen med sin sag. I januar i år fik Karin Færgegård Nielsen så førtidspension.
Men hun vil stadigvæk gerne stå frem og fortælle sin historie. Hun vil råbe op, så andre ikke skal udsættes for det samme.
"Det ville have betydet utroligt meget psykisk, hvis jeg ikke skulle have haft alle de bekymringer om økonomien. Skal du lade være med at betale regningerne og bare lade det falde fra hinanden? Eller skal du blive ved at kæmpe og kæmpe for at få det til at hænge sammen, selvom du ikke aner hvor længe?" siger Karin Færgegård Nielsen.
Hendes førtidspension er på cirka 14.000 kroner om måneden. Den nye kontanthjælpslignende ydelse til rygsyge, der jo ikke er livstruende syge, er på cirka 10.000 kroner om måneden.