Isoleret England mistroisk over for ny pagt
Englands premierminister, David Cameron, støtter den ny europagt, men forbeholder sig retten til at beskytte engelske interesser før fælleseuropæiske interesser. Foto: Polfoto, (AP Photo/Alastair Grant) / POLFOTO
England står som sammen med Tjekkiet uden for den nye europagt, som 25 lande er blevet enige om.

De såkaldte eurozone-lande - EU-landene, som har indført euroen som valuta - tog mandag et vigtigt skridt mod at redde EU ud af den værste finansielle krise i unionens levetid og samtidig sikre euroens overlevelse.

Imens forholder Storbritannien sig skeptisk på sidelinjen, skriver The Telegraph.

Samtlige 17 eurozone-lande underskrev i fællesskab med otte EU-lande, som ikke har indført euroen - deriblandt Danmark - mandag aften en ny finanspagt. Kun England og Tjekkiet, som begge har fastholdt deres egen valuta, nægtede at skrive under.

David Cameron udtalte efterfølgende støtte til europagten, men understregede, at England under ingen omstændigheder er bundet af den ny europagt.

"Vi underskriver ikke denne traktat. Vi ratificerer den ikke. Og ingen steder er der forpligtelser over for Storbritannien," sagde David Cameron på et pressemøde efter EU-topmødet.

Samtidig understregede Cameron, at England ikke vil stille sig i vejen for eurozone-landenes forsøg på at redde den trængte valuta.

"Vi ønsker ikke at bremse eurozonen i at gøre, hvad der er nødvendigt for at løse krisen, så længe det ikke skader vores nationale interesser - så det er godt, at den nye traktat klart understreger, at den ikke kan gribe ind i unionens (EU, red.) beføjelser, og at de ikke må træffe foranstaltninger, der underminerer det indre marked i EU," siger David Cameron ifølge The Telegraph.

Kilde: The Telegraph