Irma efterlader 900.000 uden strøm i Puerto Rico

Kategori fem-orkanen Irma har ramt Puerto Rico og efterladt 900.000 indbyggere uden strøm og 50.000 uden vand.
I Puerto Rico er flere end 900.000 indbyggere uden elektricitet, mens næsten 50.000 ikke har adgang til vand, som følge af orkanen Irma.
I Puerto Rico er flere end 900.000 indbyggere uden elektricitet, mens næsten 50.000 ikke har adgang til vand, som følge af orkanen Irma. Foto: Alvin Baez/Reuters

Orkanen Irma har ramt Puerto Rico med kraftig regn og stærke vinde.

Ifølge myndighederne er flere end 900.000 indbyggere uden elektricitet, mens næsten 50.000 ikke har adgang til vand.

Myndighederne i Caribien kæmper for at sende nødhjælp til de små øer, der blev ramt af den historiske storm natten til torsdag dansk tid.

Premierminister i østaten Antigua og Barbuda Gaston Browne sagde onsdag, at stort set alle bygninger på Barbuda er ødelagte, ligesom omkring 60 procent af øens 1400 indbyggere er gjort hjemløse.

- Enten er husene revet fuldstændigt ned, eller også har de mistet deres tag, siger Gaston Browne.

- Det er en virkelig frygtelig situation, siger han og tilføjer, at genopbygningen vil tage måneder om ikke år.

Ifølge premierministeren blev et toårigt barn dræbt, da barnets familie forsøgte at flygte fra deres ødelagte hjem under orkanens rasen.

På den franske ø St. Martin meldes mindst seks personer omkommet.

- Dette er ikke det endelige antal, meget langt fra. Vi har ikke gennemsøgt alle dele af øen, siger præfekten i øgruppen Guadeloupe, Eric Maire.

USA's Nationale Orkancenter (NHC) oplyser ifølge netavisen St. Croix Source på De amerikanske Jomfruøer - de tidligere dansk-vestindiske øer - at Irma ramte øerne onsdag eftermiddag (aften dansk tid).

Orkanens øje passerede lige nord for De Amerikanske Jomfruøer.

Øerne St. Thomas og St. John blev ramt af vindstyrker på op mod 185 kilometer i timen, som "forårsagede bånd af tornadolignende ødelæggelser" ifølge NHC.

Der er endnu ikke nogen meldinger om, hvor store skader Irma har påført de tidligere dansk-vestindiske øer. Men de kan være betydelige.

FN vurderer, at op mod 37 millioner mennesker kan blive berørt af orkanen Irma, der er på vej videre mod Cuba og Florida.

/ritzau/AP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.