Irakiske kurderes leder: Partnerskab med Bagdad er fejlet

Kun gennem uafhængighed kan vi sikre vores fremtid, siger lederen af kurderne i Irak.

Trods modstand fra regeringen i Irak vil de irakiske kurdere gennemføre en afstemning om løsrivelse mandag.

Det oplyser de irakiske kurderes leder, Massoud Barzani, på et pressemøde i byen Erbil.

Herefter vil kurderne forsøge at indgå i en dialog med den irakiske regering om at gennemføre det ventede ja til uafhængighed - selv hvis det tager flere år.

Barzani siger, at de irakiske kurdere "aldrig vil vende tilbage til det forfejlede partnerskab med Bagdad". Han tilføjer, at Irak siden fjernelsen af Saddam Hussein er blevet "en teokratisk, sekterisk stat" i stedet for et demokrati.

Kurderne har siden 1991 haft et selvstyreområde i Irak. Men står det til mindretallet, skal området gøres til en selvstændig stat.

Den irakiske regering er imod afstemningen, som den kalder forfatningsstridig.

18. september beordrede landets højesteret valget annulleret. Men trods modstanden kunne udvandrede irakiske kurdere fra blandt andet Kina allerede lørdag begynde at stemme via nettet.

Iraks nabolande, hvor der også er kurdiske mindretal, er bekymrede for, at afstemningen vil destabilisere regionen. Det samme er blandt andet USA og FN.

Men det afviser Barzani.

- Kun uafhængighed kan belønne vores martyrers mødre, siger han med henvisning til den rolle, som kurdiske militser har spillet i kampen mod Islamisk Stat i blandt andet Mosul.

- Kun gennem uafhængighed kan vi sikre vores fremtid, tilføjer han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.