Irak nægter at tale med Kurdistan om afstemningsresultat

Regeringen vil ikke drøfte resultat af afstemning, fordi den ifølge premierministeren er forfatningsstridig.
Iraks regering vil ikke tale med den regionale regering i Kurdistan om resultatet af mandagens afstemning om et uafhængigt Kurdistan, siger premierminister Haider al-Abadi (billedet).
Iraks regering vil ikke tale med den regionale regering i Kurdistan om resultatet af mandagens afstemning om et uafhængigt Kurdistan, siger premierminister Haider al-Abadi (billedet). Foto: Handout/arkiv/Reuters

Den irakiske regering afviser at tale med den regionale regering i Kurdistan om resultatet af mandagens afstemning om et uafhængigt Kurdistan.

Det oplyser Iraks premierminister, Haider al-Abadi, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er ikke parate til at diskutere eller føre en dialog om resultatet af folkeafstemningen, fordi den er forfatningsstridig, siger premierministeren på stats-tv mandag aften lokal tid.

Udtalelsen kommer, kort tid efter at valgkommissionen i regionshovedstaden Erbil oplyste, at flere end 90 procent af de irakisk-kurdiske vælgere støtter et uafhængigt Kurdistan i det nordlige Irak.

Samtidig oplyste kommissionen ifølge nyhedsbureauet dpa, at valgdeltagelsen var på mere end 72 procent.

Det endelige resultat af afstemningen skal offentliggøres, senest 72 timer efter valgstederne er lukket.

Lederen af det kurdiske område, Massoud Barzani, har flere gange sagt, at afstemningen ikke er bindende. Derimod skal den give ham mandat til at forhandle med regeringen i Bagdad om regionens løsrivelse fra Irak.

Massoud Barzani, der står i spidsen for Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) og har været leder af det kurdiske område siden 2005, sagde i begyndelsen af februar 2016, at det var på tide at holde en afstemning om kurdisk uafhængighed.

Den irakiske regering mener, at afstemningen er i strid med forfatningen.

Både i regionen og internationalt frygtes det, at afstemningen fører til uro og vold.

Tidligt tirsdag morgen udtrykker blandt andre FN's generalsekretær, António Guterres, beklagelse over afstemningen.

- Folkeafstemningen blev gennemført trods modstand fra de irakiske myndigheder og det globale samfund, udtaler generalsekretærens talsmand, Stephane Dujarric ifølge nyhedsbureauet AP.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.