Ingen konflikt for HK-mærkesag
50-procent reglen betyder, at op mod 100.000 i HK-job bliver holdt uden for overenskomst. Derfor truer HK med storkonflikt, hvis den ikke bliver afskaffet. Foto: colourbox.dk
HK vil af med såkaldt 50-procent regel ved forårets overenskomstforhandlinger. Men industriarbejdere vil ikke i konflikt for HK.

HK advarer om storkonflikt til foråret, hvis ikke kravet om en afskaffelse af den såkaldte 50-procent regel bliver imødekommet.

Men i Dansk Metal og 3F er man ikke klar til at gå i strejke for funktionærernes skyld, skriver Berlingske.

En rundspørge til 55 afdelingsformænd i de to forbund foretaget af Berlingske Research viser, at 81 procent er enig med HK i, at den forhadte regel skal afskaffes.

Men 73 procent siger nej til at kaste landet ud i en konflikt, hvis kravet ikke kommer igennem.

På grund af den såkaldte sammenkædningsregel, stemmer HK'ere sammen med medlemmer af Dansk Metal og 3F. Dermed er industriarbejdernes stemmer helt afgørende, hvis 50-procent reglen skal afskaffes.

Med udmeldingen er risikoen for en storkonflikt i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger blevet betydelig mindre, vurderer Søren Kaj Andersen, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

HK/Privat indledte omkring nytår er storstilet kampagne for at komme af med reglen, der betyder, at HK skal have 50 procent af de ansatte på en arbejdsplads som medlemmer for at kunne tegne overenskomst.

Formand for HK/Privat, Simon Tøgern, er ikke bekymret over, at industriarbejderne i Dansk Metal og 3F ifølge målingen ikke vil gå på barrikaderne for HK.

"Det er jo et lidt teoretisk spørgsmål, om man vil sige ja eller nej til et samlet resultat uden at kende alle detaljerne. Jeg forholder mig til, at et stort flertal mener, at 50-procent reglen skal væk," siger han til Berlingske.

Kravet for HK var også fremme ved forhandlinger i 2010, men dengang afviste arbejdsgiverne forslaget. Det førte til at tre ud af fire HK'ere stemte nej til overenskomsten, der alligevel blev vedtaget.