Anklage: Byggechef udleverede falske id-kort til illegale ukrainere
Byggechefen har angiveligt bedt ukrainerne om at sende et billede af dem selv, før de kom til Danmark for at arbejde. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix/arkiv
Ifølge 12 ukraineres forklaringer var det deres arbejdsgiver, der stod for fabrikation og udlevering af falske ID-papirer til arbejde i Danmark.

En østeuropæisk byggechef er mistænkt og varetægtsfængslet for at have forsynet sine ukrainske medarbejdere med falske rumænske id-papirer, så de kunne arbejde til 50 kroner i timen på danske byggepladser.

Det fremgår af ukrainernes forklaringerne i retten.

Byggechefen har angiveligt bedt ukrainerne om at sende et billede af dem selv, før de kom til Danmark for at arbejde. Det skriver Fagbladet 3F.

Han udleverede efterfølgende de falske id-kort til de illegale arbejdere og instruerede dem i, hvordan de kunne snyde myndighedernes kontrol.

Men de beskyldninger er der ifølge den mistænktes forsvarer, Lise Holten, ikke hold i.

- Min klient bestrider på det kraftigste, at han skulle være den, der har fabrikeret og forsynet ukrainerne med falske id-kort. De er 12 mennesker, der har arbejdet sammen, og som kommer fra samme land, så selvfølgelig holder de også sammen, når det kommer til skyldspørgsmålet, siger hun.

Den formodede bagmand har siddet varetægtsfængslet siden onsdag den 6. februar, hvor han og de 12 ukrainere blev anholdt på en byggeplads på Amager.

Politiet ønsker ikke at bekræfte bagmandens forhold til de dømte.

Ukrainerne kunne dog berette, at det ikke er første gang, at de arbejder for den mistænkte bagmand.

Under retsmødet kom det frem, at flere af dem tidligere har udført arbejde i Danmark med falske id-papirer som legitimation.

Udlændingestyrelsen kan også over for Fagbladet 3F bekræfte, at ingen af de ansatte i arbejdsgiverens firma har søgt om arbejdstilladelse.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere nærmere på, hvorvidt den mistænkte har tidligere domme bag sig.

- Politiet efterforsker stadig sagen, så vi kan ikke komme med flere oplysninger på nuværende tidspunkt, fortæller Sara Schlüter, der er presseansvarlig for Københavns Politi.

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har byggechefen igennem flere år drevet virksomhed i Danmark.

Han har været registreret som ejer af fire forskellige virksomheder, der alle har været i myndighedernes søgelys på grund af sager om underbetaling og farligt arbejdsmiljø.

Arbejdsgiverens firmaer har blandt andet modtaget strakspåbud fra Arbejdstilsynet på grund af nedstyrtningsfare og unødig støvpåvirkning. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

Der er nedlagt navneforbud efter ønske fra anklagemyndigheden i sagen om den mistænkte bagmand.

Den sigtede var dog selv til stede ved retsmødet onsdag den 20. februar. 

Fagbladet 3F
via Listen To News