Selvfølgelig kan kvinder grille. Det er jo på ingen måder svært.
Det er budskabet i Tina Scheftelowitzs nye kogebog 'Kvinde kend dine kul'. Forfatteren begyndte selv at grille sidste sommer, og som hun skriver i forordet til bogen, så virkede det i begyndelsen en anelse uoverskueligt.
»Især fordi min mand sagde, at det var meget svært. Jeg kunne se ham bruge mange kemikalier og lang tid på at tænde ilden, kigge på gløderne og daffe rundt i haven.«
Men efter et par forsøg fandt Tina Scheftelowitz ud af, at det faktisk ikke var spor svært at grille. Og at det kunne gøres med langt færre kemikalier, end hendes mand yndede at kaste på grillen.
Mandens bastion
»Det er jo ikke fordi, at jeg vil fjerne manden fra hans sidste bastion, men nogle gange skal man kunne bytte plads. Kvinder synes også, at det er dejligt at stå i aftensolen og nyde grillduften, imens de stener lidt og kigger ind i gløderne,« siger hun og sender i samme ombæring manden ud i køkkenet, for at sørge for alt det andet: Grøntsagerne, gøre kødet klar, marinaden, krydderierne, salaten og borddækningen.
»Det gælder om at gøre det attraktivt for manden at lave alt det udenom. Der er ikke noget så sexet, som en mand, der ordner grøntsager. Man skal forklare manden, at han skal tænde op for kvinden i stedet for grillen. Og det gør han ved at lave en suveræn salat,« siger hun og påpeger, at det ikke er nok at skylle en bakke rucola i vasken. Det skal gøres ordentligt.
Brug for ros
Når manden sørger for grillen, og kvinden laver alt det andet, er det typisk manden der får ros. Bytter man plads, så kvinden griller, og manden laver alt det andet, så vil det stadig være manden, der får ros, mener Tina Scheftelowitz.
»Og det gør ikke noget. Mænd har brug for ros, så husk, kvinder, det er meget vigtigt at rose manden, når han har lavet grøntsagerne,« siger hun og slutter af med at aflive myten om, at mænd er bedre til at grille. Alene af den grund, at de har mere erfaring.
»For det første er det ikke svært at grille. For det andet har kvinder mange års erfaring i et køkken, og de evner kan komme os til gode ved grillen. Vi har jo stegt masser af bøffer og koteletter på panden, ik?«