Hyppig håndvask giver arbejdsskade
I 2010 udgjorde hudskader 28 procent af sygeplejerskers erhvervssygdomme. Næsten 9 ud af 10 anmeldte hudskader blev anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen. Foto: Colorbox.dk
Danske sygeplejersker anmelder flere hudskader. Hyppig håndvask og daglige brug af hånddesinfektionsmidler får skylden.

Huden på sygeplejerskernes hænder er udsat.

Hyppig håndvask og daglige brug af større mængder hånddesinfektionsmidler giver hudlidelser.

Nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen afslører en stigning på 57 procent over få år i anmeldelser af hudskader blandt sygeplejersker.

Skaderne tegner sig nu for mere end hver fjerde af sygeplejerskernes erhvervssygdomme, skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, mener, at de anmeldte skader kun er toppen af isbjerget.

- Det er min klare fornemmelse, at der går sygeplejersker rundt med hudlidelser i større eller mindre grad, som ikke har anmeldt lidelsen som arbejdsskade, siger Anni Pilgaard.

Sygeplejerske på Rigshospitalet, Betina Rotbøll, begyndte at udvikle håndeksem i 2002 på grund af hyppig håndvask og konstant brug af handsker.

- Det startede med, at jeg fik blærer på håndryg og håndled. Selv hvis jeg havde fri fire til fem dage, så forsvandt det ikke, fortæller Betina Rotbøll til nyhedsbrevet Synergi.

Hun døjede med eksemen i flere år og endte med at anmelde hudlidelsen som en arbejdsskade.

Ifølge Anni Pilgaard er det vigtigt, at hudlidelserne anmeldes, også selv om de kan virke midlertidig.

- At have udviklet en hudlidelse kan blive en alvorlig sag. For nogle sygeplejersker betyder det, at de må ophøre med at arbejde indenfor faget, mens det for andre kan have den konsekvens, at de må skifte speciale," siger Anni Pilgaard.

Mens 75 sygeplejersker i 2002 anmeldte en hudlidelse til Arbejdsskadestyrelsen var tallet i 2010 steget til 118.