Huspriser faldt 1,25 mio. i timen sidste år
Der er reelt skåret en ordentlig humpel guld af friværdien blandt boligejere på landsplan. I øjeblikket styrtdykker prisen på bolig nemlig. Foto: Colourbox
Det har været sin sag at sælge hus uden at tabe penge sidste år. Der er derfor givet nedslag i pris for i alt 10,9 milliarder kroner.

De sidste par år har ikke været nogen dans på roser for de boligejere, som ønsker at høste værdien af en prisstigning. Boligsælgerne er nemlig blevet nødt til at dumpe priserne på huse, lejligheder og grunde gevaldigt for at få dem solgt.

Siden boligportalen Boliga i januar 2007 begyndte at registrere prisudviklingen på boligmarkedet, har boligsælgerne således nedsat priserne med 56,5 milliarder kroner.

Alene sidste år blev der givet prisnedslag på 10,9 milliarder kroner, hvilket svarer til, at priserne hver time døgnet rundt blev reduceret med 1,25 millioner kroner.

Det er et voldsomt prisfald for et marked, men ikke ligeså voldsomt som rædselsåret 2009. Her var det samlede prisfald 12,7 milliarder kroner.

Det gennemsnitlige kontante prisfald på en bolig eller grund var sidste år 61.000 kroner. Ifølge Morten Skak, lektor på SDU's Center for Bolig og Velfærd, taler tallene deres eget tydelige sprog.

"Det år, vi netop har forladt, har været jammerligt. Størrelsen af nedslagne viser, at det er et marked, der går dårligt, men man skal huske på, at altid vil blive hugget procenter af priserne, så spørgsmålet er selvfølgelig også, hvor normalniveauet ligger," siger Morten Skak til bolig-sitet.

I halvdelen af årets måneder faldt priserne med mere end en milliard kroner, og det allerstørste dyk kom lidt overraskende i august, hvor sælgerne skar næsten 1,150 mia. kr. af priserne.