Administration 

Hjemløse Johanne på 19: Jeg kan kun få hjælp, hvis jeg bliver misbruger

Johanne på 19 år er en af de 1.172 unge mellem 18 og 24 år, der i dag lever som hjemløs i Danmark. (Foto: Foto: Privat)

Selvom Johanne kun er 19 år, er det anden gang, hun ikke har noget sted, hun kan kalde sit hjem. Men fordi hun hverken er misbruger eller har psykiske problemer, er det svært for hende at få støtte.

Inden klokken 22 skal 19-årige Johanne være på Reden, der er en århusiansk varmestue for kvinder. Hvis hun kommer for sent, risikerer hun, at ingen af værestedets i alt otte senge er ledige. Det er først til mølle princippet, der gælder.

I weekenderne sover hun hos sine venner, men i hverdagen overnatter hun på et af Redens tomandsværelser, for siden januar har Johanne ikke haft et sted at bo.

Johanne er ikke et enkeltstående tilfælde. I dag er næsten en ud af fem af de ialt 6.138 hjemløse personer i Danmark mellem 18 og 24 år. Det viser en ny rapport om hjemløshed i Danmark i 2015, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) står bag.

Og de unge hjemløse i begyndelsen af tyverne er en voksende gruppe. Siden 2009 er gruppen næsten fordoblet, fremgår det af rapporten.

Gaden er ikke for sarte sjæle

For Johanne er det ikke en mulighed at sove hos familiemedlemmer. Og selvom Reden betyder, at Johanne slipper for at redde op på en vens sofa hver eneste nat, har det også sine bagsider at færdes i et miljø, hvor de fleste har et heftigt misbrug af stoffer eller alkohol.

Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig
Johanne, 19 år og hjemløs

- Selvom det er nogle super skønne kvinder, der kommer på Reden, er det et hårdt miljø og ikke et sted, hvor jeg ville sende nogle på min egen alder hen, siger Johanne til Avisen.dk.

Hun fortæller, at hun flere gange har set de andre kvinder være så påvirkede, at de dårligt kunne stå oprejst.

Om morgnerne skal Johanne være ude af Reden før klokken kvart i otte. Derefter tager hun hen til sit uddannelsessted, da hun er i gang med at læse Hf-enkeltfag op på VUC.

Om eftermiddagen arbejder hun på en tankstation og som frivillig i de hjemløses landsorganisation SAND.

Johanne fortæller, at hun ikke har et misbrug, selvom hun nogle gange drikker for meget alkohol. Hun har heller ikke psykiske problemer, og derved adskiller hun sig fra mange andre unge hjemløse.

Næsten fire ud af fem af de hjemløse unge har en psykisk sygdom, misbrugsproblemer eller begge dele, ifølge tallene fra SFI.

På landsplan er det blandt andet over halvdelen af de unge, der lever som hjemløse, der har et hashmisbrug, viser rapporten. Johanne har tidligere røget hash, men gør det ikke længere, fordi hun får det dårligt af det. Men blandt hendes venner er det stort set alle, der ryger hash, fortæller hun.

For stabil til at få hjælp

Det har vist sig at være en hæmsko for at få hjælp fra Århus Kommune, at Johanne ikke har psykiske problemer eller et misbrug.

Johanne mener, at det bedste, kommunen kunne have gjort for hende, var at have trådt til, lige så snart hun registrerede sig som hjemløs. Men hjælpen udeblev.

- Kommunen har overhovedet ikke hjulpet mig. I starten skulle jeg en gang om måneden op til kommunen for at oplyse, hvor jeg havde sovet, så scannede de sedlen ind og sagde ikke rigtig mere. De skal være bedre til at hive fat i folk, men ingen har kontaktet mig, fortæller Johanne.

Mangler handleplan

Det er kun en tredjedel af de hjemløse unge, der har en støttekontaktperson eller er skrevet op til en boligløsning. Desuden er det kun hver fjerde af de hjemløse unge, som har en kommunal handleplan, fremgår det af rapporten.

Johanne kunne godt have tænkt sig en samtale med en sagsbehandler, og da hun for over et halvt år siden blev boligløs, bad hun om at komme på kommunens akutliste for boligsøgende. Men det var ikke muligt.

Det har efterladt hende med en følelse af, at det skader hende at hun er for selvkørende.

- Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig, siger hun.

Misbruget skal nok komme ...

Det billede, som Johanne beskriver, genkender Christina Strauss, der er næstformand i de hjemløses landsorganisation SAND og som arbejder ved et værested for hjemløse.

- Vi afviser tit unge, der mangler et sted at sove. Det bedste råd vi kan give dem lige nu er, at de skal få sig et misbrug eller en psykisk sygdom, for ellers er de ikke svage nok til at få plads på forsorgshjem. Og misbruget og de psykiske vanskeligheder skal de nok få efter bare et halvt år på gaden for at holde det liv ud, påpeger Christina Strauss, der selv tidligere har været hjemløs.

Johanne er hjemløs og må bo på herberg side om side med stærkt påvirkede misbrugere. Selv er hun for velfungerende til at få hjælp. Er det rimeligt?

Posted by Avisen.dk on 15. september 2015

I går fortalte også Lars Benjaminsen, der er en af de to forskere bag SFI-rapporten, at en af årsagerne til, at antallet af unge hjemløse fortsat stiger, skyldes, at mange af de unge hjemløse ikke altid får den nødvendige støtte blandt andet til at finde billige boliger.

Bange for at blive stemplet som hjemløs

Det er ikke første gang, at Johanne er hjemløs. Allerede som 17-årig oplevede hun første gang, hvad det vil sige at stå uden fast tag over hovedet. På grund af problemer med sin mor, flyttede hun hjemmefra, mens hun stadig gik i gymnasiet.

Først flyttede hun sammen med to venner i en etværelseslejlighed på under 18 kvadratmeter. Senere endte hun på gaden og måtte derfor sove hos forskellige kammerater.

- Det var rigtig hårdt at være hjemløs som 17-årig. Men jeg har altid været god til at finde ud af det alligevel, siger Johanne, der aldrig har sovet udenfor.

Men selvom Johanne var god til at finde nødløsninger, viste det sig hurtigt, at det ikke var let at få hverdagen til at hænge sammen. Med livet som hjemløs fulgte der nemlig også et miljø, som hun skulle vende sig til, fortæller hun.

- Det gik ikke særlig godt i gymnasiet, for det var for hårdt at skulle passe normalt ting samtidig med, at jeg skulle sove rundt omkring hos folk, der primært var på kontanthjælp, og som tit gik meget sent i seng, husker hun.

Der er mange fordomme

I sin nuværende omgangskreds er der mange af Johannes venner, der også er hjemløse, og mange af dem er under 18 år, fortæller hun.

Udover dem, Johanne møder omkring værestederne, omgås hun også medstuderende gennem sin uddannelse. Her er det dog ikke alle, der kender til hendes situation, for hun har ikke lyst til at blive blevet stemplet som 'hende den hjemløse.'

- Der er så mange fordomme. Derfor kommer det an på, hvor lang tid, jeg har kendt folk, om jeg fortæller dem, at jeg er hjemløs, forklarer hun.

Den adfærd er ikke ualmindelig, forklarer Christina Strauss, der gennem sit arbejde møder mange unge, der er i samme sko som Johanne. For mange yngre mennesker er hjemløshed forbundet med et stort tabu, fortæller hun.

Lettet og nervøs på samme tid

Århus er den by, hvor antallet af hjemløse mellem 18 og 14 år er steget mest. Den udvikling hænger sammen med den pressede boligsituation i Aarhusområdet, hvor det er vanskeligt at skaffe boliger til de hjemløse unge, fremgår det af rapporten fra SFI.

Den pressede situation i Århus, bekræfter Thomas Medom (SF), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Århus Kommune.

- Jeg synes, at Århus Kommune skal gøre mere. Vi skal bruge flere ressourcer på hjemløse, siger han.

Han fortæller, at mange unge, der flytter ind til byen, ofte starter på venners sofaer, men ender på gaden. Derfor arbejder han for, at der i Århus bliver oprettet et herberg, der specifikt henvender sig til unge mennesker.

Johanne har - efter at have stået på venteliste i sytten måneder ved Kollegiekontoret - fået tildelt et kollegieværelse, som hun flytter ind i 15. oktober. Og selvom hun ser frem til at have sit eget sted, er hun bange for at havne på gaden, når hun ikke længere studere.

- Når du først har været hjemløs en gang, er det nemt at blive det igen. Det er svært at vende sig til at have en lejlighed, hvor man hele tiden skal være alene, siger Johanne.

Hun fortæller, at det især er når hun skal i seng om aftenen og på kedelige søndage, at det er svært at skifte tilværelsen som hjemløs ud med et liv omkranset af fire vægge.

Johanne har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn, men Avisen.dk er bekendt med hendes efternavn.

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere