Administration 

Hjemløse Johanne på 19: Jeg kan kun få hjælp, hvis jeg bliver misbruger

Johanne på 19 år er en af de 1.172 unge mellem 18 og 24 år, der i dag lever som hjemløs i Danmark. (Foto: Foto: Privat)

Selvom Johanne kun er 19 år, er det anden gang, hun ikke har noget sted, hun kan kalde sit hjem. Men fordi hun hverken er misbruger eller har psykiske problemer, er det svært for hende at få støtte.

Inden klokken 22 skal 19-årige Johanne være på Reden, der er en århusiansk varmestue for kvinder. Hvis hun kommer for sent, risikerer hun, at ingen af værestedets i alt otte senge er ledige. Det er først til mølle princippet, der gælder.

I weekenderne sover hun hos sine venner, men i hverdagen overnatter hun på et af Redens tomandsværelser, for siden januar har Johanne ikke haft et sted at bo.

Johanne er ikke et enkeltstående tilfælde. I dag er næsten en ud af fem af de ialt 6.138 hjemløse personer i Danmark mellem 18 og 24 år. Det viser en ny rapport om hjemløshed i Danmark i 2015, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) står bag.

Og de unge hjemløse i begyndelsen af tyverne er en voksende gruppe. Siden 2009 er gruppen næsten fordoblet, fremgår det af rapporten.

Gaden er ikke for sarte sjæle

For Johanne er det ikke en mulighed at sove hos familiemedlemmer. Og selvom Reden betyder, at Johanne slipper for at redde op på en vens sofa hver eneste nat, har det også sine bagsider at færdes i et miljø, hvor de fleste har et heftigt misbrug af stoffer eller alkohol.

Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig
Johanne, 19 år og hjemløs

- Selvom det er nogle super skønne kvinder, der kommer på Reden, er det et hårdt miljø og ikke et sted, hvor jeg ville sende nogle på min egen alder hen, siger Johanne til Avisen.dk.

Hun fortæller, at hun flere gange har set de andre kvinder være så påvirkede, at de dårligt kunne stå oprejst.

Om morgnerne skal Johanne være ude af Reden før klokken kvart i otte. Derefter tager hun hen til sit uddannelsessted, da hun er i gang med at læse Hf-enkeltfag op på VUC.

Om eftermiddagen arbejder hun på en tankstation og som frivillig i de hjemløses landsorganisation SAND.

Johanne fortæller, at hun ikke har et misbrug, selvom hun nogle gange drikker for meget alkohol. Hun har heller ikke psykiske problemer, og derved adskiller hun sig fra mange andre unge hjemløse.

Næsten fire ud af fem af de hjemløse unge har en psykisk sygdom, misbrugsproblemer eller begge dele, ifølge tallene fra SFI.

På landsplan er det blandt andet over halvdelen af de unge, der lever som hjemløse, der har et hashmisbrug, viser rapporten. Johanne har tidligere røget hash, men gør det ikke længere, fordi hun får det dårligt af det. Men blandt hendes venner er det stort set alle, der ryger hash, fortæller hun.

For stabil til at få hjælp

Det har vist sig at være en hæmsko for at få hjælp fra Århus Kommune, at Johanne ikke har psykiske problemer eller et misbrug.

Johanne mener, at det bedste, kommunen kunne have gjort for hende, var at have trådt til, lige så snart hun registrerede sig som hjemløs. Men hjælpen udeblev.

- Kommunen har overhovedet ikke hjulpet mig. I starten skulle jeg en gang om måneden op til kommunen for at oplyse, hvor jeg havde sovet, så scannede de sedlen ind og sagde ikke rigtig mere. De skal være bedre til at hive fat i folk, men ingen har kontaktet mig, fortæller Johanne.

Mangler handleplan

Det er kun en tredjedel af de hjemløse unge, der har en støttekontaktperson eller er skrevet op til en boligløsning. Desuden er det kun hver fjerde af de hjemløse unge, som har en kommunal handleplan, fremgår det af rapporten.

Johanne kunne godt have tænkt sig en samtale med en sagsbehandler, og da hun for over et halvt år siden blev boligløs, bad hun om at komme på kommunens akutliste for boligsøgende. Men det var ikke muligt.

Det har efterladt hende med en følelse af, at det skader hende at hun er for selvkørende.

- Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig, siger hun.

Misbruget skal nok komme ...

Det billede, som Johanne beskriver, genkender Christina Strauss, der er næstformand i de hjemløses landsorganisation SAND og som arbejder ved et værested for hjemløse.

- Vi afviser tit unge, der mangler et sted at sove. Det bedste råd vi kan give dem lige nu er, at de skal få sig et misbrug eller en psykisk sygdom, for ellers er de ikke svage nok til at få plads på forsorgshjem. Og misbruget og de psykiske vanskeligheder skal de nok få efter bare et halvt år på gaden for at holde det liv ud, påpeger Christina Strauss, der selv tidligere har været hjemløs.

Johanne er hjemløs og må bo på herberg side om side med stærkt påvirkede misbrugere. Selv er hun for velfungerende til at få hjælp. Er det rimeligt?

Posted by Avisen.dk on 15. september 2015

I går fortalte også Lars Benjaminsen, der er en af de to forskere bag SFI-rapporten, at en af årsagerne til, at antallet af unge hjemløse fortsat stiger, skyldes, at mange af de unge hjemløse ikke altid får den nødvendige støtte blandt andet til at finde billige boliger.

Bange for at blive stemplet som hjemløs

Det er ikke første gang, at Johanne er hjemløs. Allerede som 17-årig oplevede hun første gang, hvad det vil sige at stå uden fast tag over hovedet. På grund af problemer med sin mor, flyttede hun hjemmefra, mens hun stadig gik i gymnasiet.

Først flyttede hun sammen med to venner i en etværelseslejlighed på under 18 kvadratmeter. Senere endte hun på gaden og måtte derfor sove hos forskellige kammerater.

- Det var rigtig hårdt at være hjemløs som 17-årig. Men jeg har altid været god til at finde ud af det alligevel, siger Johanne, der aldrig har sovet udenfor.

Men selvom Johanne var god til at finde nødløsninger, viste det sig hurtigt, at det ikke var let at få hverdagen til at hænge sammen. Med livet som hjemløs fulgte der nemlig også et miljø, som hun skulle vende sig til, fortæller hun.

- Det gik ikke særlig godt i gymnasiet, for det var for hårdt at skulle passe normalt ting samtidig med, at jeg skulle sove rundt omkring hos folk, der primært var på kontanthjælp, og som tit gik meget sent i seng, husker hun.

Der er mange fordomme

I sin nuværende omgangskreds er der mange af Johannes venner, der også er hjemløse, og mange af dem er under 18 år, fortæller hun.

Udover dem, Johanne møder omkring værestederne, omgås hun også medstuderende gennem sin uddannelse. Her er det dog ikke alle, der kender til hendes situation, for hun har ikke lyst til at blive blevet stemplet som 'hende den hjemløse.'

- Der er så mange fordomme. Derfor kommer det an på, hvor lang tid, jeg har kendt folk, om jeg fortæller dem, at jeg er hjemløs, forklarer hun.

Den adfærd er ikke ualmindelig, forklarer Christina Strauss, der gennem sit arbejde møder mange unge, der er i samme sko som Johanne. For mange yngre mennesker er hjemløshed forbundet med et stort tabu, fortæller hun.

Lettet og nervøs på samme tid

Århus er den by, hvor antallet af hjemløse mellem 18 og 14 år er steget mest. Den udvikling hænger sammen med den pressede boligsituation i Aarhusområdet, hvor det er vanskeligt at skaffe boliger til de hjemløse unge, fremgår det af rapporten fra SFI.

Den pressede situation i Århus, bekræfter Thomas Medom (SF), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Århus Kommune.

- Jeg synes, at Århus Kommune skal gøre mere. Vi skal bruge flere ressourcer på hjemløse, siger han.

Han fortæller, at mange unge, der flytter ind til byen, ofte starter på venners sofaer, men ender på gaden. Derfor arbejder han for, at der i Århus bliver oprettet et herberg, der specifikt henvender sig til unge mennesker.

Johanne har - efter at have stået på venteliste i sytten måneder ved Kollegiekontoret - fået tildelt et kollegieværelse, som hun flytter ind i 15. oktober. Og selvom hun ser frem til at have sit eget sted, er hun bange for at havne på gaden, når hun ikke længere studere.

- Når du først har været hjemløs en gang, er det nemt at blive det igen. Det er svært at vende sig til at have en lejlighed, hvor man hele tiden skal være alene, siger Johanne.

Hun fortæller, at det især er når hun skal i seng om aftenen og på kedelige søndage, at det er svært at skifte tilværelsen som hjemløs ud med et liv omkranset af fire vægge.

Johanne har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn, men Avisen.dk er bekendt med hendes efternavn.

Mand med briller smiler
Nyheder

Efter 60 år:

Milliardær trækker sig

Nyheder

Biskopper til Trump:

Lad være med at

gøre grin med os

Politi og ambulancer på vej
Nyheder

Rejser millionkrav efter dødsulykke

Portræt af kronprinsesse Victoria
Kongelige

Kronprinsesse samlede skrald

Portræt af kvinde
Nyheder

Connie Hedegaard scorer topjob

Fodboldspillere på banen
Sport

Dansker spolerer Bayerns mesterskabsfest

Indgang til retsbygning
Krimi

Fire mænd tiltalt:

Voldtog og plyndrede

prostituerede

kasse med forskellige skrabelod
Helt vildt

Vandt millioner 1. april:

Ingen troede på ham

Portræt af mand foran port.
Kendte

Rachlin fyret

Fly ved at lande i lufthavn
Rejser

Massive forsinkelser i Grønlands nye internationale lufthavn

Krimi

Landsret løslader mand der påkørte flere i København

Trump forklædt som pave
Nyheder

Pave Trump 

to billeder af en gade
Bøger

Fantastisk foto-bog over København – dengang og nu

en skov i maj
Nyheder

Lunt og solrigt vejr på vej

Nyheder

To nye er anholdt i sag om trippeldrab

et par i sengen
Sex og samliv

Generer naboens høje sexlyde dig

en cigaret holdt i en hånd
Sundhed

Chance for at overleve lungekræft er stadig lav 

en sort Rolls
Biler

Topmodel fylder 100 år

pelargonier i blomst
Livsstil

Her er planten sneglene hader

en racerkører jubler
Sport

18-årig skriver Formel 1-historie 

en bil i flammer
Krimi

Syv turister slået ihjel i USA

alligatorer i vandet
Helt vildt

Flypassagerer overlever 36 timer i sump med alligatorer 

politi på gaden
Krimi

Yngre mand stadig i kritisk tilstand efter skudepisode 

to politikere hilser på hinanden
Nyheder

Inflation og Trump optager australiere ved valg

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

kongelige familie på balkonen
Kongelige

Rystet prins Harry: Far vil ikke tale med mig

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel

Glad kvinde med arm hævet
Nyheder

Dronning Margrethe får religiøs pris 

to kvinder griner sammen
Helt vildt

Vandt en mio. i Lotto:
- Jeg købte da bare en ny

en mand taler foran en skærm med en illustration
Nyheder

Konkurs sender stor

millionregning

videre til borgerne

Krimi

LIGE NU: Letbane påkører person - trafikken er spærret

indgangen til en stor bygning
Krimi

Kræftsag stoppes

politi arbejder
Krimi

75-årig sigtet mand tog fejl af speeder og bremse

Nyheder

Mette F.: Danmark

skal igen være en

stor skibsbyggernation

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Dreng overfaldet holdt
og fanget - syv anholdt

et tog set fra siden
Nyheder

Bro stopper tog 
til og fra lufthavn

mange biler på p-plads
Nyheder

Tesla-salg styrtdykker fortsat

en bil sat til opladning
Biler

Elbiler overhaler

snart dieselbilerne

larver går i række
Nyheder

Kamp mod giftig larve fortsætter

store flammer kommer op fra bygning
Krimi

Voldsom gårdbrand

- bygning kollapset

mænd går på vej med sne
Kongelige

Kongen giver ok-tegn 

en bil på ulykkesstedet
Krimi

Påkørsel: Ældre mand er afhørt

en mand taler
Nyheder

USA og Ukraine underskriver aftale

glad mand med smil og stort krøllet hår
Kendte

Høster vild succes

22 år efter sin død

to fodboldspillere i blåt og gult jubler
Sport

Vildt drama i Brøndby

ét øje helt tæt på
Nyheder

Gå ikke til Louis Nielsen: 
Lukker i weekenden