Martin er socialt udsat og risikerer at miste job

Martin Fernandes er en af de aktive guides, der viser folk rundt i København og fortæller sin egen, barske livshistorie. Derudover holder han også foredrag - her på Askov Højskole. (Foto: Privat)

Gadens Stemmer er en social virksomhed, hvor socialt udsatte står for guidede ture i København. Virksomheden risikerer dog at måtte dreje nøglen om.

- Hvis jeg skulle have konsulteret min dårlige samvittighed, hver gang jeg gjorde mennesker ondt – enten ved at facilitere, at der blev solgt stoffer til dem, eller ved at skade dem direkte – var jeg død af dårlig samvittighed eller dehydreret af gråd.

Sådan fortæller 41-årige Martin Fernandes, der i 20 år har været kokainmisbruger og en del af den organiserede kriminalitet i Danmark. De sidste par år har han dog kæmpet for at komme på ret køl og genvinde den samvittighed, han ifølge eget udsagn levede uden som misbruger.

At det på mange måder er lykkedes, takker han den sociale virksomhed Gadens Stemmer for. Her står han sammen med andre socialt udsatte for guidede ture rundt i København. Der er dog ikke tale om helt almindelige guidede ture, men om personlige ruter bygget op omkring de enkelte guiders livshistorie og kvarter.

Aldrig samme historie

- Jeg har aldrig haft problemer i skolen, men jeg har brugt mine evner til noget negativt. Nemlig til at snyde, bedrage og organisere kriminalitet for at beskytte mit eget misbrug. Men på grund af min tilknytning til Gadens Stemmer er jeg på vej til at lære, at jeg kan bruge mine evner til noget godt, og at jeg er god til at formidle og fortælle. Her har jeg fået min værdi som menneske tilbage og fået lov til at være åben omkring det liv, jeg har ført, siger Martin Fernandes, der har været tilknyttet i lidt over et år og står for guidede ture for alt fra gymnasieklasser til mandeklubber.

- Det er derfor aldrig den samme historie, jeg fortæller. Men hvis bare jeg med min historie kan ramme en og få vedkommende til at træffe et rigtigt valg – i modsætning til alle de dårlige valg, jeg har truffet – så er det for mig en måde at give lidt af det tilbage, som jeg har taget, siger han.

Aftale ikke fornyet

Gadens Stemmer, der på den måde sikrer en række socialt udsatte borgere en tilknytning til arbejdsmarkedet, risikerer dog at måtte dreje nøglen om inden for ganske få måneder. Københavns Kommune har nemlig valgt ikke at forny den samarbejdsaftale, som gør det muligt at finansiere driften.

- Formålet er, at vi på sigt skal kunne køre selv og uafhængigt af støtte fra det offentlige, men vi har indtil videre ikke fundet måden at gøre det på. Og da vores ansatte guider er socialt udsatte, kræver det, at der en eller flere ansatte, som koordinerer arbejdet og står for det administrative. Når vi nu mister pengene fra Københavns Kommune, ser det ud til, at vi har opbrugt de midler, vi har, inden vi når juli, fortæller Line Seier Madsen, der er direktør i Gadens Stemmer.

Indtil videre kan de seks aktive guider ikke leve af den indkomst, de får fra turene, da efterspørgslen er meget sæsonbetinget. Men Ifølge Line Seier Madsen har nogle af dem kunnet melde kontanthjælpen fra i perioder. Samtidig understreger hun det vigtige i, at arbejdspladsen skaber arbejde til personer, som ellers ikke kan være på arbejdsmarkedet.

- Gadens Stemmer giver dem en mulighed for at have en funktion og for at blive værdsat for det, de ved og kan. Det giver dem samtidig en identitet. Hvis vi må lukke, taber både guiderne og samfundet. Deres ture giver nemlig et unikt indblik i et andet København og sikrer en brobygning mellem personer, som normalt ikke mødes, siger hun.

Vigtigt projekt

Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, bekræfter, at aftalen med Gadens Stemmer udløb med udgangen af februar.

- Projektets finansiering stammer fra midler fra Trygfondet, og det er den finansiering, der udløber nu. Gadens Stemmers formål var at skabe grobund for fremtidig  beskæftigelse for vores borgere, men det desværre ikke sket, siger Jesper Christensen, der skal mødes med Gadens Stemmer efter påske.

- Det er et vigtigt projekt, der viser en anden siden af København, så jeg håber selvfølgelig, det er muligt at finde en anden finansieringsløsning, tilføjer han.