Der er de syv "hemmelige" fuldtidsstillinger på Crown Plaza-hotellet, som direktøren hævdede, at ingen ledige ville søge. Og der er godset, der ikke slog en stilling op i 10 år, og så undrer sig over, hvor hulen danskerne blev af.
Danske medier svømmer over med eksempler på firmaer, der enten må ansætte udenlandsk arbejdskraft eller undvære, fordi danske ledige ikke gider.
Men de fleste eksempler holder vand som en ormestukken skude, når de gås efter i sømmene. Det siger fagforbundet 3F efter en gennemgang af en række konkrete sager.
”Det er noget svineri. Visse arbejdsgivere og borgerlige politikere kan bringe næsten enhver udokumenterbar historie til torvs i et forsøg på at sværte de ledige til,” siger formand Poul Erik Skov Christensen.
Dovne Robert-syndromet
3F har gennemgået ni historier, der alle er blevet brugt som eksempler på, at ledige danskere ikke er villige til at tage eller søge det arbejde, der nu engang er.
I flere tilfælde viser det sig efterfølgende, at virksomhederne slet ikke har brug for arbejdskraft lige nu. I mange tilfælde har stillingerne ikke været bredt annonceret - for eksempel Jobnet.dk, og i de fleste tilfælde er lokale a-kasser ikke blevet kontaktet angående de ledige stillinger.
3F betegner det som en regulær mediehetz mod ledige. Orkestreret og iscenesat med henblik på at sætte fed streg under 'Dovne Robert-syndromet'.
”Jeg er forundret over omfanget af udokumenterede historier. Jeg er meget, meget forundret over, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) også deltager i det. For bare to uger siden sad deres direktør og påstod, at et bestemt hotel (Crown Plaza, red.) ikke kunne få danske ledige til at søge. De fører debatten på et løsagtigt grundlag," siger Poul Erik Skov Christensen.
DA: Grundløse anklager
I Dansk Arbejdsgiverforening afviser direktør Jørgen Neergaard Larsen anklagerne om løsagtig omgang med fakta som ”helt grundløse”.
”Virkeligheden er jo, at der er masser af job, som danske ledige ikke søger efter. Det bunder formentlig i, at gevinsten ved at gå fra ledighed til beskæftigelse er alt for lille for mange ledige,” skriver han til Avisen.dk.
”De konkrete eksempler fra virkeligheden, som vi har kendskab til, har alle det til fælles, at jobbene enten nedlægges eller besættes med udenlandsk arbejdskraft,” svarer Jørgen Neergaard Larsen.
På 3F's liste over 'urene eksempler' indgår også historien om Lindenborg Gods, der i går blev beskrevet i Avisen.dk.
3F: Det holder ikke vand
Ifølge en artikel i Berlingske Tidende er det umuligt at finde kvalificeret dansk arbejdskraft til det hårde udendørs arbejde på godsets planteskole og skovbrug.
Men virkeligheden er, at Lindenborg Gods på nær et enkelt stillingsopslag i lokalavisen ikke har annonceret efter mandskab i over 10 år.
”Ingen af de historier i medierne, vi har efterprøvet indtil nu, har holdt vand,” siger Poul-Erik Skov Christensen.
Stigmatiserer dansk arbejdskraft
Arbejdsgiverne – særligt DA – har en interesse i at udstille arbejdsløse som en flok Dovne-Robert'er i offentlighedens og politikernes øjne, siger Poul Erik Skov Christensen:
”De her udokumenterede historier danner grobund for en afsmag mod dagpengesystemet. Det er også meningen. Man stigmatiserer dansk arbejdskraft i et bevidst forsøg på at påvirke, hvordan dagpengesystemet skal indrettes.”
Hos arbejdsgiverne lyder svaret, at kritiken har været meget klart rettet mod beskæftigelsessystemet og de svage økonomiske incitamenter til at vælge arbejde frem for ledighed.
”Dagpengereformen har ifølge jobcentre allerede ført til, at ledige hurtigere finder beskæftigelse og samtidig søger bredere fagligt og geografisk, og det er meget positivt,” skriver Jørgen Neergaard Larsen.