Selv om 160.000 danskere står i kø efter arbejde, har luksushotellet Crowne Plaza Copenhagen Tower nærmest ingen at vælge imellem, når de skal besætte ledige stillinger.
Sådan lyder budskabet fra hoteldirektør Allan Agerholm, som i et indslag på DR2 Morgen hævder at have syv ledige fuldtidsstillinger og tre praktikpladser, som gennem fire måneder kun har tiltrukket 15-20 ansøgninger.
Nu lyder kritikken fra flere sider, at hoteldirektøren har taget munden for fuld. Og at Allan Agerholm, som også er næstformand i arbejdsgiverforeningen Horesta, uberettiget bruger sagen til at fremme arbejdsgivernes budskab om, at arbejdsløse mangler økonomisk incitament til at søge lavtlønnede stillinger.
For i realiteten er der kun tale om fire fuldtidsstillinger og tre praktikpladser, og kun to af de syv stillinger har været annonceret offentligt.
"Jeg synes i virkeligheden, det er lidt dobbeltmoralsk. Hvis ikke man slår stillingerne bredt op, kan man ikke tillade sig at klage," siger Jørgen Eric Clausen, der er centerchef i Center for Afklaring og Beskæftigelse under Jobcenter København.
Usynligt arbejde
Hotel Crowne Plaza ligger i Ørestaden på Amager, og er kendt for klimavenlighed og social ansvarlighed. Det var her, Præsident Obama boede under klimatopmødet i København, og Helle Thorning-Schmidt strikkede et regeringsgrundlag sammen med Radikale og SF.
Regeringens nye dagpengeplan var også afsættet for debatten på DR2, hvor indslaget om de syv ledige stillinger blev brugt som eksempel på, at ledige ikke er motiverede nok til at søge lavtlønnede job.
LO-sekretær Ejner K. Holst deltog i debatten, og angriber nu hoteldirektøren for at fifle med fakta.
"Det giver et forfærdeligt unuanceret billede. Det er for nemt at stille sig op og sige, at ledige ikke gider at tage arbejde, hvis arbejdet er usynligt," siger han.
I løbet af det seneste år har en stribe af virksomheder luftet frustrationer over ikke at kunne tiltrække arbejdskraft på trods af den høje arbejdsløshed.
Ifølge Ejner K. Holst viser det sig næsten hver gang, at eksemplerne ikke er "helt rene i kanten".
"De her eksempler er aldrig sort/hvide. Der er altid et eller andet motiv oveni. Derfor er det afgørende at spørge, hvordan stillingerne er slået op. Er det noget, man har hvisket ned i bordpladen, har de råbt det ud i kantinen, eller er de slået op, så alle kan se dem," siger han.
Klager uden at annoncere
Samme opfattelse findes hos den private jobdatabase Jobindex, som løbende har tjekket op på eksemplerne. Fælles for dem er, at det sjældent er muligt at finde jobannoncer på hverken de private eller offentlige jobdatabaser.
"På samme måde som man stiller krav til jobsøgende om at sende ansøgninger, må arbejdsgivere forventes at annoncere ledige stillinger. Ellers skal de i hvert fald ikke stille sig op og klage over, at de ikke kan finde folk. De arbejdsløse er jo ikke tankelæsere," siger direktør Kaare Danielsen.
Hotel Crowne Plaza har kun annonceret ét barselsvikariat på den offentlige database Jobnet i løbet af de seneste fire måneder, mens to stillinger er slået op på hotellets facebook-profil.
Direktør Allan Agerholm forklarer, at hotellet har bedt Jobcenter København om at finde arbejdsløse til de ledige stillinger.
"Der skal ikke herske tvivl om, at vi har syv stillinger, for det har vi. Men de er slået op i samarbejde med jobcenteret, som vi typisk rekrutterer igennem for netop at få fat i de langtidsledige," siger han.
Ikke fair at klandre ledige
Center for Afklaring og Beskæftigelse under Jobcenter København bekræfter, at de har en samarbejdsaftale med Crowne Plaza, som blandt andet ved hjælp af særlige indslusningsforløb har hjulpet 30 ledige til et fast job på hotellet.
I den periode, som hoteldirektør Allan Agerholm har forsøgt at matche syv ledige stillinger med 15-20 ansøgninger, har hotellet fået fremsendt 38 cv'er eller ansøgninger fra ledige.
Ifølge centerchef Jørgen Eric Clausen er det kun stillinger på særlige vilkår, som annonceres internt på Jobcenter København. De fire ordinære stillinger, som hoteldirektør Allan Agerholm efterlyser, har altså aldrig været annonceret.
Jørgen Eric Clausen mener derfor ikke, at det er fair at klandre ledige for ikke at søge de stillinger:
"Hvis han har nogle af de her ordinære stillinger, som han siger, han har, skal han jo slå dem op de rigtige steder, således at han kan rekruttere nogle, som er meget tættere på arbejdsmarkedet."
- På trods af høj arbejdsløshed er arbejdsløse for kræsne, når det kommer til at tage job, som er karakteriseret ved lav status, lav løn eller hårdt fysisk arbejde.
- Det argument luftes med jævne mellemrum i den offentlige debat. Debatten om lediges motivation fik især næring efter sagen om Dovne Robert, men er senest blusset op i forbindelse med regeringens redningspakke for udfaldstruede dagpengemodtagere.
- I januar hævdede Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i direkte tv, at der fandtes 10.000 ubesatte stillinger.
- Det viste sig efterfølgende, at der er tale om 'forgæves rekrutteringer', som ikke er gået efter planen, men ikke nødvendigvis er forblevet ubesatte.
- Arbejdsgiverorganisationen DA fastholder, at virksomheder på trods af krisen har svært ved at finde de rigtige folk, og at det økonomiske incitament til at søge lavtlønnede job er for lavt.
- Avisen.dk efterprøver konkrete eksempler. Skriv til soren@avisen.dk, hvis du har et tip.