Et kommunalt fortov i Aarhus har bragt sindene i kog på Christiansborg.
To af de tre regeringspartier og to partier fra oppositionen var lynhurtigt ude med kritik efter, at Jyllands-Posten bragte en historie om, at arbejdsløse bygge- og anlægsarbejdere i Aarhus var for fine til at arbejde for 125 kroner i timen trods overenskomst.
Men nu viser det sig, at sagen ikke er så sort-hvid, som den så ud til at være på forsiden af avisen mandag.
De syv polakker og to danskere, der har arbejdet på fortovet, er fastansatte i MJ Enterprise. Stillingerne har med andre ord aldrig været slået op. Til gengæld har fagforbundet 3F så sent som i juni hjulpet fortovsfirmaet med ledig arbejdskraft.
Fakta, som hverken de røde eller blå partier tjekkede, før de luftede deres kritik. Det forarger 3F.
"Det er dybt useriøst," siger Ole Vagn Christiansen, formand for Anlægs- og Bygningsgruppen i 3F Aarhus.
"Jeg synes simpelthen ikke, at det er godt nok," tilføjer han.
Ingen is i maven
Formanden for de aarhusianske bygge- og anlægsarbejdere er især skuffet over følgende udtalelse fra den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen:
"Jeg forstår ikke, at man ikke vil have arbejdet, hvis arbejdspladsen har en god, ordinær overenskomst efter danske forhold. Man kunne enten tage arbejdet eller forsøge at få lønnen hævet ved de kommende overenskomstforhandlinger."
"Vi kunne nok ikke forvente andet af Venstre, men hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti havde haft lidt mere is i maven, så kunne de have fået vores version, før de sprang i med begge ben," siger 3Fs Ole Vagn Christiansen, der mener, at debatten om de arbejdsløse har udviklet sig til en hetz.
"Historien viser, at der sidder nogen, der griber hvert et halmstrå for at gå efter de arbejdsløse og dagpengesystemet. Det skal miskrediteres med alle midler," siger han.
"Det er ikke mig, der har et problem"
Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) vil ikke svare på kritikken fra 3F.
"Den vil jeg tage med ham selv (Ole Vagn Christiansen, red.). Den vil jeg ikke tage i medierne," siger han.
Er det ikke farligt som socialdemokratisk beskæftigelsesordfører at gå ud med en kritik af arbejdsløse aarhusianere uden at tjekke fakta først?
"Jo, men så kan jeg stort set aldrig svare journalister på noget som helst."
Risikerer du ikke - med din udtalelse - at styrke myten om, at arbejdsløse er dovne?
"Nej. For samtidig sagde jeg - men det blev jeg ikke citeret for - at der er 200.000 i det her land, der arbejder for en lav løn, så lad nu være med at lave en historie om, at det her er et billedet på alle landets arbejdsløse. Det er det ikke," siger han.
Har du fortrudt?
"Nej. Det har jeg sådan set ikke."
"Jeg undrer mig over, at det er mig, der får de kritiske spørgsmål. Det er jo sådan set Jyllands-Posten og ikke mig, der har et problem."
Forkert fokus
Ole Vagn Christiansen fra 3F mener, at det er langt vigtigere at debattere efteruddannelse af de ledige, end hvorvidt de er kræsne eller ej.
"Fokus bliver rettet et forkert sted hen. Situationen i Aarhus vil brede sig til resten af landet, hvis ikke politikerne sørger for at få omskolet de arbejdsløse. Der bliver tomt på alle hylder," frygter Ole Vagn Christiansen.
Formanden for de aarhusianske bygge- og anlægsarbejdere mener ikke, at den ene milliard, som partierne bag Vækstplanen har afsat til efteruddannelse af ufaglærte og faglærte, rækker.
"Systemet er ikke gearet til at efteruddanne 85.000 bygningsarbejdere i de kommende år. Der skal skabes bedre rammer. Det virker som om, at politikerne bare laller sig igennem," siger han.
"Det er bedre at have et job end at gå ledig. Jobbet kan bidrage til, at man optjener dagpengeret igen. Det handler om, at de ledige skal søge de job, der er. Det skal 3F opfordre sine medlemmer til at gøre."
Beskæftigelsesordfører Hans Andersen, Venstre
"I den konkrete sag siger den lokale faglige sekretær for 3F, at man som dansker ikke kan leve for 125 kroner i timen, men sandheden er nok snarere, at 3F har sagt til sine medlemmer, at de ikke skal tage det pågældende arbejde,"
Medlem af Beskæftigelsesudvalget René Christensen, Dansk Folkeparti
"Velfærdssamfundet kan kun hænge sammen, hvis vi er mange nok til at finansiere velfærden. Det kan ikke hænge sammen, hvis denne tendens forstærkes. Så bliver store dele af det danske arbejdsmarked betjent af østeuropæere."
Beskæftigelsesordfører Nadeem Farooq, De Radikale
Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten