Når døgntemperaturen rammer syv grader og er opadgående, så er det tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk.
For mange er det ren rutine, at tænke i de tanker, når foråret for alvor bryder igennem, men for bilister i bundter af 10.000 går det galt år efter år.
Hvert år begår mange danske bilister nemlig den katastrofale fejl at lade vinterdækkene sidde på.
Ifølge SOS Dansk Autohjælp kørte 400.000 danske biler således i juni 2022 stadig rundt på vinterdæk.
Og det går ud ikke kun over sikkerheden, men er også dårligt for økonomien.
- Vi ser for mange bilister, som kører på vinterdæk i sommerperioden. Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men dækkene bliver for bløde, når de varmes op om sommeren, og det svækker vejgrebet, udtaler siger Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp, i en pressemeddelelse.
Han uddyber, at bremselængden på tørre, varme veje er mellem 10 og 20 procent længere på vinterdæk end på sommerdæk.
- Og det kan i yderste konsekvens føre til ulykker, siger Jeppe Damgaard.
Når det kommer til økonomien, så behøver man ikke at have de store eksamen i biløkonomi for, at kunne se fordel i en et dækskifte.
- De varme veje slider hurtigere dækmønsteret, og man risikerer, at de er slidt ned til vinter. Ved at bruge dækkene sæsonmæssigt rigtigt bevarer man egenskaberne for begge dæksæt, så de holder længere. Derudover bruger en bil, der har vinterdæk på om sommeren, mere brændstof, da rullemodstanden på vinterdæk er større. Det går ud over både budget og klima, siger Jeppe Damgaard.
Det skal du være opmærksom på, når du skifter til sommerdæk
- Tjek dækmønster: Den lovmæssige grænse i Danmark for dybden på dækmønster er minimum 1,6 mm. SOS Dansk Autohjælp anbefaler dog minimum 3 mm dækmønster.
- Tjek dæktryk: Er dæktrykket for lavt, kan det betyde dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug. Det anbefalede dæktryk, der varierer alt efter bilmodel findes enten ved bilens tankdæksel, ved b-stolpen eller i instruktionsbogen.
- Husk at efterspænde hjulene: Det er ikke unormalt, at sommerdæk sidder på alufælge og vinterdæk på normale fælge. Vær derfor opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – dette uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.
Kilde: SOS Dansk Autohjælp