Her er FOA's nye formand
FOA's nye formand Mona Striib (Foto: Foto: Pressefoto/FOA)
Mona Striib bliver FOA's nye formand. Hun scorede 319 ud af 590 stemmer og var en klar vinder. Hun kalder det uacceptabelt, at vi har en offentlig sektor i knæ. Og hun er ikke en enmandshær, understreger den 57-årige nye sværvægter i dansk fagbevægelse

Mona Striib bliver den første kvinde i spidsen for FOA. 

Dermed får hun efter 14 år som næstformand nu muligheden for at rykke helt i front for Danmarks tredje største fagforbund med 180.000 medlemmer.  

Mona Striib fik 319 stemmer på den ekstraordinære FOA-kongres i Odense. 

Modkandidaten Nanna Højlund måtte nøjes med 271 stemmer, og dermed fortsætter hun som næstformand i LO.

Med sejren afløser Mona Striib den markante Dennis Kristensen, der har været formand for FOA siden 2002.   

I de seneste uger har Mona Striib ikke haft meget tid til at tænke på kampvalget om formandsposten i FOA. Men hun holdt en brandtale på FOA-kongressen og fik mange klapsalver for at fastslå, at hun ikke bliver en enmandshær. 

Stolt og glad vinder

- Jeg er stolt, lettet og glad, fastslår den nye FOA-formand.  

Med valget af Mona Striib som FOA-formand, mangler sosuernes og pædagogmedhjælpernes fagforbund en ny næstformand. 

Det betyder, at FOA igen skal holde ekstraordinær kongres i juni for at vælge den kommende næstformand. 

Mona Striibs modkandidat, Nanna Højlund, gratulerer på Twitter Mona Striib med valgsejren. 

- Tak for debatterne og en fair valgkamp. Vi skal nu sammen kæmpe for velfærden og for fagbevægelsen, skriver hun. 

Har lært at støbe beton og binde jern

I de 14 år Mona Striib har været næstformand i FOA har hun pendlet i tog eller bil mellem hjemmet i Frederikssund og indre København. Den 57-årige Mona Striib begyndte arbejdslivet som ufaglært på Danfoss i Kolding i slutningen af 1970erne og blev allerede tillidsrepræsentant som 19-årig.

Så var hun et smut omkring bygge- og anlægsbranchen og lærte at støbe beton, binde jern og lægge brosten. Men da hun ventede sit første barn, fandt hun hurtigt ud af, at den slags fysisk hårdt arbejde holdt en gravid kvindekrop ikke til.

Efter at hun fik sit tredje barn, søgte hun ind i hjemmeplejen i Kolding, og her blev Mona Striib fagligt aktiv. Efter nogle år som først næstformand og siden afdelingsformand i FOA Kolding flyttede hun øst på i 2004, da hun blev valgt til næstformand i FOA.

Mærkesagerne

- Der er ingen tvivl om, at jeg brænder for at sætte arbejdsmiljø, løn og ansættelsesvilkår højt på dagsordenen. Den måde, som besparelserne har rullet hen over den offentlige sektor, har betydet, at vi efterhånden har en offentlig sektor i knæ, når vi ser på deres vilkår og arbejdsmiljø. Det er virkelig vigtigt, at vi som fællesskab står fast på at forandre det til det bedre, siger hun.

I samme åndedrag peger Mona Striib på, at omfanget af deltidsjob i daginstitutioner og ældrepleje har taget overhånd.

- Vi skal slå ned på den helt forfærdelige udvikling, der handler om, at vores medlemmer skal nøjes med deltidsansættelser, ligesom vi også skal gøre noget ved, at de unges adgang til FOAs område på arbejdsmarkedet er, at de nærmest skal være daglejere. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger hun.

Mona Striib fremhæver også, at FOA med hende som formand vil være en faglig organisation, der skal blande sig for at få mest mulig indflydelse på samfundets udvikling.

- Igennem de seneste fem år har vi haft reform på reform på reform, der har forringet vilkårene for syge og for ledige. Det skal vi simpelt hen som fagbevægelse tage et stort ansvar for bliver genoprettet – og det skal vi også i FOA, siger hun.

Hvad skal omverdenen først og fremmest tænke på, når de hører om Fagforbundet FOA?

- De skal tænke på et stærkt fællesskab, der hver eneste dag står vagt om og kæmper for bedre vilkår for medlemmerne, lyder det kort og kontant fra Mona Striib. 

En arbejdsmarkedsforsker mener, at det er vigtigt for en ny FOA-formand at anlægge sin helt egen stil for ikke konstant at blive sammenlignet med Dennis Kristensen. Har du gjort dig overvejelser om det? 

- Den allervigtigste forudsætning for at være en god formand og blive valgt som en god formand er at være sig selv tro. Det vil i sig selv give en helt anden stil, for vi er forskellige som personer. Når det så er sagt, vil jeg gerne fremhæve, at det jo ikke er Dennis Kristensen alene, der har truffet beslutning om, at vi er en åben og tilgængelig organisation. Det er en fælles beslutning, vi har truffet om, at det skal være FOA’s stil. Det betyder, at den åbne stil også vil være min men på min egen måde, siger hun.

At arbejde som et fællesskab og stå sammen på tværs af faglige organisationer betyder ifølge formandskandidaten, at man skal tænke sig om, inden man farer ud med alskens kommentarer. 

Bliver ikke en enmandshær

- Engang imellem er det ikke det bedste at være størst og først, men i stedet at være bedst på de indre samarbejds- og forventningslinjer. Det kan i virkeligheden skabe bedre resultater end at være først og hurtigst ude. Og det vil forhåbentligt være noget man kan genkende i min stil, siger hun.

Med hende som formand er det ikke nødvendigvis hende, der sidder i TV2 News eller er i radioavisen om morgenen.

- Jeg tror simpelt hen på, at det at skabe platforme, hvor vi er mange, der bliver synlige, giver os bedre muligheder for at samarbejde som fagbevægelse og for at skabe resultater, siger hun.

- Jeg bliver ikke en en-mandshær. Jeg vil vælge at stå i spidsen for et stærkt fællesskab. Og det lover jeg, at jeg vil gøre synligt både lokalt og centralt, fastslår hun.

via Listen To News