Her bor skattereformens tabere
I de røde kommuner er der færrest, der arbejder. De taber mest på skattereformen.
Regeringen vil lette skatten for folk, der arbejder. Det vil få vidt forskellig betydning i landets kommuner.

Hvis regeringen som lovet letter skatten på arbejde, vil det glæde mange flere i København end på Lolland. Der er meget stor forskel på, hvor mange der arbejder i landets forskellige kommuner.

Det skyldes for, at der er stor forskel på, hvor mange der lever af passiv forsørgelse i de enkelte kommuner.

Hvor bor pensionisterne?

Men det skyldes også, at der er meget stor forskel på, hvor mange pensionister, der bor i de enkelte kommuner.

København bliver den store vinder – for selvom kommunen har en del på overførselsindkomster og en mellemhøj arbejdsløshed, så bor der meget få pensionister i København i forhold til resten af landet.

Det er klart
Hos AE Rådet møder Avisen.dks opgørelse ikke den store overraskelse.

”Netop, når man vil lette skatten på arbejde, så kan det jo ikke komme som en kæmpe overraskelse, at det er dem, der arbejder, der får noget ud af det,” siger Jonas Schytz Juul.

Han peger dog på, at vi endnu ved meget lidt om, hvordan en skattereform konkret skal skrues sammen.

Hvor kommer pengene fra?

Meget kommer til at afhænge af, hvor regeringen vil finde pengene til at lette skatten på arbejde. Hos AE Rådet håber man, at regeringen blandt andet vil kigge på boligskatten.

”Vi ser gerne, at man genindexerer ejendomsværdiskatten, når huspriserne begynder at stige igen,” siger Jonas Schytz Juul.

Derudover peger AE Rådet på erhvervsstøtteordningerne, som et muligt sted at lede efter finansiering.

Fokus på børn og lavtlønnede

Når det kommer til fordelingen af skattelettelser, så mener Jonas Schytz Juul, at særligt de lavest lønnede bør være i fokus for reformen.

”Vi har jo haft meget debat om, om det kan betale sig at arbejde. Det er særligt børnefamilier, hvor der kan være et problem. Derfor ser vi gerne, at man for eksempel man hæver beskæftigelsesfradraget for forældre og dem med de laveste lønninger,” siger han.

Alligevel rigtigt
Lolland er blandt de kommuner hvor færrest vil få noget ud af at skatten på arbejde bliver lavere. Det skyldes, at Lolland Kommune har mange folkepensionister og rigtigt mange borgere på overførselsindkomster.

Alligevel synes borgmester Stig Vestergaard (S), at det er rigtigt at lette skatten på arbejde.

"Jeg er overordnet enig. Jeg synes særligt de lønmodtagere, der tjener mindst, har stået i bagerste række," siger han.

Han understreger dog, at ingen kender indholdet i en kommende reform.

Samtidig peger Stig Vestergaard på, at regeringen allerede har taget hensyn til folk på overførselsindkomster ved at fjerne lofterne over for eksempel kontanthjælp.

Kun folkepensionen
"Men en gruppe er ikke blevet tilgodeset – dem der kun har folkepensionen. Jeg har forståelse for, at det denne gang handler om, at det kan betale sig at arbejde. Men jeg håber, at det næste  gang bliver muligt at hjælpe dem, der kun har folkepensionen," siger han.

Hos Ældresagen synes souschef Jens Højgaard ikke pensionisterne kan vente.

"Det kan være fornuftigt at lette skatten på arbejde, men vi mener, at skattereformen skal være socialt afbalanceret. Det hensyn er ikke opfyldt, hvis pensionisterne ikke bliver tilgodeset," siger han.

Geografisk skævt

Samtidig er mener han, at det er bekymrende, hvis en reform rammer geografisk skævt.

"Jo længere vi kommer væk fra de største byer, jo flere ældre bor der typisk. En del af de kommuner, hvor der bor mange ældre har det i forvejen svært," siger han.

Avisen.dk har lavet opgørelsen på baggrund af tal fra Danmarks Statistisk, Arbejdsmarkedsstyrelsen og Kort- og Matrikelstyrelsen. Studerende er medregnet som arbejdende. Alle tal er per 1. januar 2011.