Hækkerup opfordrer Nato til handling
Foto: HOK
Problemet med, at afghanske soldater dræber de Nato-styrker, der træner dem, er så stort, at Nato må handle.

Den danske forsvarsminister Nick Hækkerup (S) råber vagt i gevær.

Antallet af såkaldt interne angreb i Afghanistan, hvor afghanske soldater eller politifolk dræber de Nato-soldater, der er sendt ud for at træne dem, er så stort, at Nato må finde en løsning, mener han.

- Jeg tror fuldt og fast på, at den vej, vi går med at uddanne og træne de afghanske soldater, er den rigtige.

- Men jeg synes, at det her kalder på, at vi gør alt, hvad vi kan for at forebygge og tage vores forholdsregler, siger Nick Hækkerup.

Endnu har ingen danske soldater mistet livet ved, at afghanske soldater har vendt våbnene mod dem, der burde være deres allierede.

Men alene i år er 45 Nato-soldater døde på den måde. Det svarer til cirka 20 procent af de samlede tab.

- Det er bekymrende mange, siger den danske forsvarsminister.

Han understreger, at risikoen for, at danske soldater bliver dræbt af afghanske styrker, der burde være venligtsindede, er til stede.

Derfor vil Nick Hækkerup bede Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om at sætte de interne angreb på dagsordenen, når Natos forsvarsministre holder møde i begyndelsen af oktober.

Har I da ikke diskuteret det i Nato endnu?

- Det er jo en diskussion, som har været mere hvilende, og som kommer op, efterhånden som problemet eskalerer. Der er behov for, at vi mere samlet får forholdt os til, hvad vi kan gøre, siger Nick Hækkerup.

Selv peger han på flere områder, hvor der især er mulighed for forbedringer.

Blandt andet mener den danske forsvarsminister, at Nato kan blive bedre til at screene de afghanere, der søger ind som rekrutter til politi og militær, så man sikrer sig, at de ikke har forbindelse til Taliban eller andre oprørsgrupper.

- Der foregår en screening, men den kan godt gøres bedre, siger Nick Hækkerup.

Desuden mener han, at en del af insider-angrebene skyldes misforståelser, der bunder i manglende forståelse for hinandens kultur på begge sider.

Nick Hækkerup mødes onsdag med sin britiske kollega Philip Hammond. De to forsvarsministre skal blandt andet diskutere stigningen i interne angreb.