Grænsekontrol sender Rohde i EU-skammekrog
Jens Rohde bliver gjort til en del af "dansk populisme" i EU. Foto: / POLFOTO
Frygten for at Danmark bringer hele Schengen-samarbejdet i fare smitter af på samarbejdet i EU-Parlamentet.

Danmarks omdømme efter genindførelsen af grænsekontrollen er nu så belastet i EU, at parlamentarikere ikke vil lægge navn til danske forslag.

Venstres parlamentsmedlem Jens Rohde oplever nu helt konkret, at opbakningen til hans forslag om at stramme kriterierne for Schengen-samarbejdet smuldrer - selv i hans egen liberale gruppe.

"Selv tyskerne, som fulgte mig i mine forslag, har ændret deres holdning, fordi de var bange for beskyldninger om, at følger 'danske populister'," fortæller Jens Rohde på telefon fra Bruxelles.

I forbindelse med parlamentets ja til at lukke Rumænien og Bulgarien ind i Schengens grænsefrihed har Jens Rohde foreslået at stramme kravene til korruptionsniveauet i Schengen, for at de to østlige lande ikke bliver en korridor for narko- og menneskesmugling.

Men nu undrer EU-kollegerne sig over, at et forslag om at stramme Schengen-aftalen kommer fra et land, der ikke selv vil respektere aftalen.

Jens Rohde langer især ud efter Dansk Folkparti for udtalelser om, at Danmark ikke vil følge EU-Kommissionens kritik.

Det er gift for det danske arbejde i Bruxelles, siger han.

"Nu bliver jeg mødt med argumentet om, at hvordan kan jeg stå og snakke om skrappere Schengen-kriterier, når mit eget land ikke vil overholde de kriterier, der allerede er i Schengen. Det har jo alt andet lige svækket min forhandlingsposition," fortæller Jens Rohde.