Fyringstruede kunstnere til hr. Møller: Hjælp
Kunstnerne ved Det Kongelige Teater beder Mærsk om penge. Foto: Det Kongelige teater
Kunstnere på Det Kgl. Teater vil have Operahusets velgører til at gribe ind.

Mærsk Mc-Kinney Møller bliver nu forsøgt trukket ind i sagen om de blodige besparelser på Det Kongelige Teater.

Staben af udøvende kunstere, der står til at blive ramt af fyringer på grund af regeringens nedskæringer, opfordrer i dag i et åbent brev i Politiken, hr. Møller til at værne om sin gave til Danmark.

"I denne fortvivlede situation, kan vi ikke undgå at tænke på, hvad De, hr. Møller, mon føler ved at se Deres hus på den anden side af vandet lige så stille sygne hen, se lysene slukkes og høre musikken forstumme," skriver kunstnerne i brevet.

Hårdest går det ud over operakoret, der bliver beskåret med en tredjedel, 16 stillinger, og dermed ender på blot 40 medlemmer, hvilket i opera-sammenhænge er yderst begrænset.

Desuden bliver ensemblet ved balletten reduceret, ligesom operasolistensemblet og en del af det tekniske personale.

"Ingen ved endnu, hvor dette ender. At arbejde på et teater, og ikke mindst Det Kongelige Teater, er mere end et arbejde, det er en livsstil. Teateret bliver en del af ens sjæl, ens identitet," skriver kunstnerne i brevet og fortsætter:

"Vi har alle elsket vores arbejdsplads og er gået på arbejde med stolthed. At der skulle spares, vidste vi godt, at der skulle spares meget, vidste vi også - men det er kommet bag på os, at man er kommet dertil, at man er nødt til at skære helt ind i teatrets livsnerve: staben af udøvende kunstnere."

En af initiativtagerne til brevet, operakorsanger Søren Hossy, erkender, at brevet har til formål at få Mærsk Mc-Kinney Møller, der skænkede 2,5 milliarder kroner til Operahuset, til at diske op med en økonomisk saltvandsindsprøjtning.

"Ja, det skal det vel også. Vi ved jo godt, at Mærsk er en af de mest magtfulde mænd i landet. Måske kan han trække i nogle tråde for at redde os," siger Søren Hossy til Politiken.

Han pointerer, at brevet hverken er en anklage eller en løftet pegefinger til Mærsk.

"Det er en konstatering af, at vi siger: Det, gaven var tænkt som, bliver den ikke til efter de her nedskæringer. Det er et desperat opråb om hjælp," siger Søren Hossy til Politiken.