Fortrolig medarbejder om Henriks sygdom: "Man bliver ked af det"
En af prins Henriks særligt fortrolige medarbejdere gennem 40 år, står nu frem og sætter ord på prinsens demens-sygdom. Foto: Keld Navntoft/Scanpix/arkiv
En af prins Henriks særligt fortrolige medarbejdere gennem 40 år, står nu frem i forbindelse med en ny bog og sætter ord på prinsens demens-sygdom.

Han var ansat i kongehuset i 40 år, og som kammertjener for prins Henrik kom han helt tæt på den 83-årige prins.

Det fortæller 85-årige Anker Andersen om i bogen ’Kammertjener – 40 år i kongehusets tjeneste’, som udkommer fredag.

Han nåede at blive en af prins Henriks allermest fortrolige medarbejdere, inden han gik på pension i 2000. Meldingen om prinsens demens-sygdom gjorde ondt på Anker Andersen, fortalte han forleden i Aftenshowet på DR1.

- Selvfølgelig bliver man da ked af det på hans (prins Henriks, red.) vegne. Det er klart. Jeg håber, der bliver taget hånd om ham, og det ved jeg, der bliver gjort. Han har gode folk omkring sig. Min afløser, kammertjener Jensen, er tæt omkring ham, fortalte Anker Andersen.

Som kammertjener får man et særligt fortrolighedsforhold til de kongelige, og det fik Anker Andersen også. Han kom til Amalienborg i 1959 og arbejdede først tæt sammen med den daværende kong Frederik den 9. – dronning Margrethes far.

Da Margrethe og Henrik blev viet i 1967, blev Anker Andersen kammertjener for den franskfødte prins. En af hans arbejdsopgaver var at lægge tøj frem til ham om morgenen og ellers sørge for, at han nåede sine pligter.