Fortæl om din fertilitetsbehandling og få beskyttelse
Et behandlingsforløb for barnløshed kan give mange fraværsdage, da man skal til løbende skanninger, hormonindsprøjtninger og ægopsættelse. Foto: Www.colourbox.com/Free
Hvis du ikke kan få børn på den naturlige måde og går i fertilitetsbehandling, så er du beskyttet af ligebehandlingsloven.

Når graviditetstesten ikke viser to streger, og man beslutter sig for at begynde på fertilitetsbehandling, så skal man huske, at ens rettigheder er at sidestille med en gravid.

Men det er der mange, der ikke er klar over. Særligt spørgsmål om hvordan man er stillet i forhold til løn og fravær, samt hvordan man er beskyttet mod afskedigelse, trænger sig på hos mange, fortæller chefkonsulent i fagforbundet Djøfs rådgivningscenter Christine Stemann Johansen.

- Når man er begyndt i behandling, så vil man have noget fravær, og det har man lov til at have, og man skal have løn under det fravær, siger Christine Stemann Johansen.

Fraværet bliver betragtet som sygdom, så hvis man har ret til løn under sygdom, så har man også ret til løn ved fravær som følge af behandling for barnløshed.

Har man ikke ret til løn under sygdom, så har man måske ret til sygedagpenge.

Når man er i fertilitetsbehandling, så er man ligesom gravide til dels beskyttet imod afskedigelse.

- Det gælder på samme måde med fertilitetsbehandling, som når man er gravid, så er man beskyttet ifølge regler i ligebehandlingsloven, siger Christine Stemann Johansen og fortsætter:

- Det forudsætter dog, at arbejdsgiver er bekendt med, at man er i behandling og forsøger at blive gravid, siger hun.

Det betyder jo, at man meget tidligt i forløbet skal gøre sin arbejdsgiver opmærksom på, at man prøver at få et barn. Og det kan være svært for mange at sige, oplever Elisabeth Carlsen, der er formand for Dansk Fertilitetsselskab og arbejder på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet.

- Det er en bekymring for mange, og det fylder meget. Det kan være følelsesladet at oplyse det til arbejdsgiveren, siger hun.

Også fordi et behandlingsforløb kan medføre en hel del fravær og strække sig over lang tid.

- Hvis man er super heldig, kan et behandlingsforløb strække sig over to måneder, men det kan også strække sig langt over et år, så det kræver meget fravær, siger Elisabeth Carlsen.

Men selv om det er svært, så skal man få det sagt, anbefaler Christine Stemann Johansen.

- Man er nødt til at sige det, hvis man vil have denne her beskyttelse. Og lige så snart arbejdsgiveren er vel vidende om, at man forsøger at blive gravid eller er gravid, så er det ham, der skal bevise, at en afskedigelse ikke skyldes graviditet. Og den bevisbyrde er tung at løfte, siger hun.

Man skal dog være opmærksom på, at denne beskyttelse ikke gælder, i det man kalder udredningsfasen, altså mens bliver undersøgt for barnløshed.

- I selve udredningsfasen gælder ikke nogen beskyttelse, men man er beskyttet, lige så snart man er påbegyndt en behandling, hvor det er muligt, at man kan blive gravid, siger Christine Stemann Johansen.

Derfor bør man ifølge både Djøf og Elisabeth Carlsen fra Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet melde åbent og ærligt ud så hurtigt som muligt.

- Så er der måske lidt større forståelse af, at man har det fravær, siger Elisabeth Carlsen.

Fakta: Sygefravær ved fertilitetsbehandling

- Behandlingsforløb kan strække sig fra et par måneder til flere år.

- Man kan indgå en såkaldt paragraf 56-aftale med sin arbejdsgiver.

- En paragraf 56-aftale betyder, at ens arbejdsgiver kan få refunderet sygedagpenge fra din første sygedag, hvor det normalt først er efter den 30. sygedag.

Kilde: Djøf.

/ritzau/FOKUS