Forsvarsudspil om få uger: Konservative vil have ubådsforsvar
Det Konservative Folkepartis forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, ønsker, at Danmark indkøber et forsvar mod fremmede ubåde i dansk farvand. Det bør blive en del af det kommende forsvarsforlig, siger han. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix
Om 14 dage ventes regeringen at fremlægge sit udspil til forsvarsforlig. Det giver flere penge til forsvaret.

I 2004 blev Danmarks sidste ubåd sendt på pension, og der er ikke udsigt til, at søværnet igen får ubåde. Men Danmark bør i stedet købe et forsvar mod fjendtlige ubåde i de danske farvande.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, på De Konservatives landsråd i denne weekend i København.

Udmeldingen kommer, mens regeringen er ved at pudse de sidste detaljer af på forslaget til forsvarsforlig, som ventes at blive fremlagt inden for få uger.

Dermed taler meget for, at det konservative ønske vil være en del af udspillet. Ramus Jarlov siger:

- Det vigtigste bliver, at vi får omstillet det danske forsvar til at kæmpe mod en mere avanceret modstander end Taliban og Islamisk Stat, som vi har kæmpet imod i de sidste ti år.

- Vi skal kæmpe mod en modstander, som har fly, ubåde og andet avanceret udstyr. Det betyder, at vi skal købe missiler, der kan skyde fly ned. Og vi skal købe udstyr, der kan bekæmpe ubåde, siger Rasmus Jarlov.

Han henviser til, at truslen mod Danmark i hans optik blandt andet vil komme fra Rusland, der denne sommer fik mange danskere på stranden, da det russiske forsvar på fredelig vis sendte en atomubåd igennem dansk farvand.

Ser du helst, at Danmark får ubåde igen?

- Det er et problem, at vi ikke har ubåde, men vi får ikke råd til dem i dette forsvarsforlig. Derfor er vi nødt til at indkøbe det næstbedste, nemlig sonar, som kan opdage ubåde. Og torpedoer, som vi kan montere på vores skibe.

- Det er meget farligt ikke at have egne ubåde. For det betyder, at vores flåde er meget udsat for ubådsangreb. Derfor er vi nødt til at have nogle modtræk til det, siger Rasmus Jarlov.

De Konservative har tidligere kæmpet hårdt for flere kampfly. Faktisk så hårdt, at man meget overraskende forlod kredsen af partier bag forsvarsforliget i en periode, indtil De Konservative trådte ind i VLAK-regeringen.

Men flere kampfly bliver ikke en del af det kommende forlig, siger Jarlov:

- Det ville være meget rart at have, men kampfly er meget dyre. Inden for den ramme, som vi håber at kunne samle flertal for, står det ikke øverst på ønskesedlen.

Hvor stor bliver den ramme?

- Det har vi aftalt ikke at sige endnu. Det kommer med regeringens udspil, som formentlig kommer inden for få uger. Men jeg kan sige så meget, at jeg håber på, at forsvaret bliver det område, der bliver løftet allermest.

- Det vil vi selvfølgelig se som en stor konservativ sejr, hvis det bliver tilfældet, siger Rasmus Jarlov.

/ritzau/