Forsvaret forbød ved en fejl soldater at se trofæbilleder

Forsvaret lavede en fejlagtig formulering, som pålagde danske soldater at afvise trofæbilleder. Den er rettet.

Det var en fejl, at de danske soldater blev pålagt at afvise at se billeder af døde eller tilfangetagne krigere fra Islamisk Stat (IS), som irakiske soldater viser på deres mobiltelefoner.

Det siger generalmajor Kenneth Pedersen, som er chef for operationsstaben i Værnfælles Forsvarskommando.

- På billederne kan der være tale om overtrædelse af menneskerettighederne eller krigens love. Det ved man ikke i det øjeblik, man ser dem, men enhver dansk soldat har handle- og meldepligt, hvis de har mistanke, siger han.

- Hvis man ser den form for overtrædelser, så skal man handle, derfor var formuleringen en fejl.

Kenneth Pedersen fortæller, at formuleringen er blevet rettet.

- Jeg fik bestemmelserne fra den enhed, vi har i Irak nu, på mit skrivebord her til morgen (torsdag, red.), og det er blevet rettet, så det ikke længere fremgår på den måde, siger generalmajoren.

Danske soldater må gerne se de såkaldte trofæbilleder, som de irakiske soldater viser dem, slår han fast.

Det var i en aktindsigt i indberetninger til Forsvaret, som Information har fået, hvor retningslinjerne, som altså nu er blevet rettet, stod beskrevet.

I en indberetning fra juli bliver der henvist til retningslinjer, hvor der står, at soldaterne skal "på det bestemteste afvise at se sådanne billeder, herunder om nødvendigt afslutte samtalen på stedet og fjerne sig bort".

Der er vel risiko for, at danske soldater har overset brud på krigens regler, før I har rettet fejlen?

- Jeg har tænkt samme tanke, om der er noget, vi ikke har set, fordi vi har afvist det. Det er også derfor, Forsvarsministeriet har bedt om en redegørelse, og det vil være et af de helt centrale spørgsmål, som jeg vil være interesseret i at få besvaret, siger Kenneth Pedersen.

I den nye bestemmelse, som indgår i retningslinjerne for de udsendte soldater i Irak, hedder det nu, at personellet skal være opmærksomt på, om menneskerettighederne overtrædes, og om der "udøves tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling".

Det bemærkes også, at hvis der bliver konstateret overtrædelser, skal det rapporteres ad kommandovejen til Værnsfælles Forsvarskommando.

- Dette er også gældende i forbindelse med irakiske soldaters eventuelle fremvisning af billeder, videoklip med videre på mobiltelefon, hvor ovenstående retningslinjer og regler overtrædes, står der.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.