Flertal af danskerne: Cykelhjelm skal være lovpligtig
Et bredt udsnit af danskerne bakker op om at gøre det lovpligtigt at bruge cykelhjelm, men det kan have langt udsigter. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Et bredt udsnit af danskerne bakker op om at gøre det lovpligtigt at bruge cykelhjelm, men det kan have lange udsigter.

Cykler man på arbejde eller til købmanden efter en liter mælk uden cykelhjelm, skal det have konsekvenser.

Det mener i hvert fald et stort flertal af danskerne, der vil gøre det lovpligtigt at køre med hjelm.

Samlet set vil 72 procent have indført et påbud om at, man SKAL iføre sig en cykelhjelm, når man bevæger sig ud i trafikken på cykel. Nogle mener dog kun, at hjelmen skal være obligatorisk for børn og unge.

Det viser en repræsentativ undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk. Analyse Danmark har spurgt 1.040 personer. 49 procent går så langt som til at mene, at alle skal bære hjelm. Øvrige 23 procent siger ja til, at hjelmen skal være lovpligtig for børn og unge. De resterende 28 procent siger blankt nej til ideen.

Trods den folkelige opbakning støtter hverken Cyklistforbundet, Rådet for Sikker Trafik eller regeringen et lovindgreb. Det gør til gengæld trafikforsker fra Aalborg Universitet Harry Lahrmann.

- Vi har for længst vænnet os til at tage sele på, når vi sætter os ind i en bil, og med lidt tilvænning kan hjelmbrug også blive en naturlig del af cyklisternes rutine, siger Harry Lahrmann til Avisen.dk. 

Men synspunktet vækker ikke genklang.

"Kampagner virker godt"

I Cyklistforbundet, der varetager cyklisternes interesse, er der stor skepsis.

- Vi anbefaler helt klart, at man bruger cykelhjelm. Men vi synes ikke, det er fornuftigt at gøre det lovpligtigt at bruge hjelm, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet, og fortsætter:

- Vores erfaring siger os, at kampagner virker rigtig godt. Vi oplever et stigende hjelmbrug blandt danskerne, og blandt børn på indskole- og mellemskoletrin bruger stort set alle cykelhjelm. Der, hvor der stadig er en udfordring, er hos teenagerne. Men i en tid, hvor stadigt færre børn og unge cykler i skole, anbefaler vi ikke, at man gør det lovpligtigt at bruge cykelhjelm. Det vil i værste fald få flere til at droppe cyklen, mener Klaus Bondam.

Klaus Bondam mener derudover, at det vil være en forkert udnyttelse af politiets ressourcer, hvis de skal til at stoppe cyklister, der kører uden hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er de mindste skolebørn gode til at bruge hjelm, men problemet opstår, når de når teenagealderen. Teenagere kører ofte uden, og den vane varer ved, når de bliver voksne.

Selv om Rådet for Sikker Trafik arbejder for at gøre det mere sikkert at bevæge sig rundt i trafikken, er de ikke fortaler for at gøre hjelmbrug lovpligtigt. Det vil være et indgreb i borgernes frihed, mener rådet.

"Borgerne vil have frit valg"

- Vi er ikke fortaler for at tvinge danskerne til at bruge cykelhjelm, og vi frygter, at et forbud vil få danskerne til at droppe cyklen. Vi kører massivt på med kampagner, og ved at bruge vores kommunikationsværktøjer kan vi nå langt ud, siger Mogens Kjærgaard Møller, direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Det gør indtryk, at så mange danskere går ind for at gøre cykelhjelm lovpligtigt. Men det rokker ikke ved rådets holdning, fortæller Mogens Kjærgaard Møller. 

Og noget tyder da også på, at ny lovgivning på området har lange udsigter. Regeringen har ingen planer om at lovgive på området. Det fortæller Villum Christensen, Liberal Alliances trafikordfører.

- Borgerne skal have frit valg, om de vil bruge cykelhjelm eller ej. Vi går ikke ind for at lovgive hver gang, der er et problem, siger han.

Kræver tilvænning

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet køber ikke Cyklistforbundets forklaring om, at det vil tage ressourcer fra politiet, hvis man skal til at skrive bøder ud til hjelm-løse cyklister.

- Selvfølgelig vil det betyde, at politiet skal ud og lave nogle razziaer eller kampagner engang imellem, men det gør de jo i forvejen i forbindelse med fartkontroller og lignende. Deres argumenter er langt ude, siger Harry Lahrmann.

68 procent af danskerne tror ikke, det vil påvirke deres cykeladfærd, hvis hjelmbrug blev obligatorisk. Kun 17 procent svarer, at det vil reducere deres brug af cyklen. Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Det viser undersøgelsen fra Analyse Danmark

Skal det efter din mening være lovpligtigt at bruge hjelm, når man cykler?

Nej 28 procent

Ja for alle 49 procent

Ja, for børn under 8 år 3 procent

Ja, for børn/unge under 15 år 10 procent

Ja, for børn/unge under 18 år 10 procent

Analyse Danmark har spurgt 1.040 personer - et repræsentativt udsnit af danskerne 

UDVID