Firmaer sjofler arbejdet med sygefravær
Foto: Colourbox
En femtedel af danske virksomheder har ikke en politik om sygefravær. "Rystende", mener man i HK.

Selv om man mange steder har fokus på, at sygefraværet skal være så lavt som muligt, har 21 procent af danske virksomheder ingen personalepolitik om ansattes sygefravær.

Det viser en undersøgelse lavet af analyseinstituttet Epinion blandt 5000 medlemmer fra HK/Privat.

- Det er rystende. Alle ved, at en personalepolitik på dette område er helt afgørende for at bekæmpe sygefraværet, oplyser over en femtedel af vores medlemmer, at der ikke er en personalepolitik om dette, siger næstformanden i HK/Privat, Marianne Vind.

Samtidig er der mange af de adspurgte, at de ikke ved, om der findes en personalepolitik på området:

- 23 procent svarer "ved ikke" - så enten findes personalepolitikken heller ikke på disse virksomheder, eller også er den i hvert fald ikke gjort bekendt, lyder det fra næstformanden.

Men over halvdelen - 56 procent - svarer dog bekræftende på, at der på deres arbejdsplads findes en personalepolitik om sygefravær.

Og det er vigtigt, at man som virksomhed gør sig det klart, at det kan betale sig at sætte fokus på både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø.

Tal fra HK/Privat viser nemlig, at 64 procent har været syge inden for det seneste år. Hver tiende siger, at sygefraværet er begrundet i fysisk arbejdsrelaterede problemer, mens 11 procent opgiver psykisk arbejdsrelaterede problemer.

- En personalepolitik på dette område er alfa og omega. Det drejer sig om at finde årsagerne til sygefravær, og derfor skal sygefraværet altid tjekkes for eventuelle arbejdsmiljømæssige årsager, påpeger Marianne Vind.

Og rent økonomisk kan det betale sig for virksomheder at have fokus på området:

- Der skal bruges færre penge til vikarer, og der er mindre risiko for overbelastning og stress hos de kolleger, som er tilbage. Der er for alle en win-win-situation at få sygefraværet ned, siger Marianne Vind.