Finsk bilist er fængslet efter biljagt
Grundlovsforhør ? En 26-årig finne er varetægtsfængslet frem til 5. januar, efter han nægtede at betale bropenge, angiveligt forsøgte at køre en politibetjent ned og kørte ind i flere politibiler under en biljagt på den fynske motorvej

Han gik i panik, den 26-årige finne.
Og syntes politiet reagerede ret voldsomt og på værste filmmaner ved at jagte ham på motorvejen, slå ham med politistavene og rive hans jakke i stykker. For bare 200 kroner.
Men hverken anklager eller dommer ved byretten i Odense mente ved et grundlovsforhør i weekenden, at politiet overreagerede, da de fredag eftermiddag forsøgte at standse den finske bilist i en omfattende biljagt fra Storebæltsbroens betalingsanlæg, hvor han nægtede at betale, til motorvejsafkørsel 52 i Odense SV.
Den 26-årige finne blev således varetægtsfængslet frem til 5. januar.
Sigtet for ikke at betale broafgift. For at køre hensynsløst, i påvirket tilstand og uden kørekort. Og for i grov kådhed at have påkørt mindst fire politibiler under flugten og have udsat en betjents liv eller førlighed for fare ved med vilje at forsøge at køre ind i ham.
I sin ældre, sorte BMW havde den 26-årige mand sammen med sin hund været undervejs i tre dage fra Finland med kurs mod sin forlovede i München i Tyskland, da han ved betalingsanlægget på den sjællandske side af Storebæltsbroen ikke ville betale den 200 kroner store broafgift.
Han havde ikke flere penge. Og forklarede via sin tolk i retten, at han ikke mener, han ifølge EU-lovgivningen skal betale vejskatter.
Derfor kørte han gennem bommen og fortsatte til Fyn.

Undveg i nødsporet

Først satte Slagelse Politi efter ham. Siden Nyborg Politi og endelig også det odenseanske politi. Farten var ikke umiddelbart højere end det tilladte, men trods talrige opfordringer standsede den 26-årige mand ikke.
»Det er vel meget naturligt at gå i panik i sådan en situation,« sagde han i retten.
Han undslap blandt andet politiet ved at bruge nødsporet flere gange, køre ind i politibilerne, ligesom han også kørte op og ned ad skrænterne ved motorvejen.
Omkring Odense havde politiet spærret vejen for anden trafik og havde held til at omringe ham, sænke farten og til sidst stoppe ham. Der måtte imidlertid flere slag med politistaven til, før han faldt til ro og kunne anholdes.
Slag, som blandt andet havde givet røde mærker på sigtedes ryg, og som han ikke tøvede med at vise frem i retten.
Men lige lidt hjalp det. Heller ikke hans slåen korsets tegn for brystet, inden han gik ind i retssalen, eller hans gentagne kys på forlovelsesringen.
Trods protester varetægtsfængslede dommeren ham.
Ved anholdelsen var den 26-årige finne iført undertøj fra et hospital i Finland, hvor han efter eget udsagn har været indlagt på psykiatrisk afdeling i fire dage for et par måneder siden.
Ifølge de foreløbige oplysninger fra finske myndigheder er han ikke tidligere straffet.