Administration 

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

Kendte
Felix Smith om bord på båden
- Det er jo så klicheagtigt, men det der størrelsesforhold har bare en stor betydning, når man kommer ud og ligger under stjernerne i den der lille jolle, og man ikke ser nogen andre skibe eller noget som helst andet i lang tid. Der er noget selvbevidsthed, der forsvinder, og den har jeg tænkt meget over, efter jeg kom hjem. Det er en accept af, at man bare er en lille tissemyre i en stor myretue, og at det ikke altid har den store betydning, om man går til højre eller venstre, men at man nogle gange bare skal huske at være i nuet, siger Felix Smith om sin tur over Atlanten. (Foto: Discovery Networks Danmark/Free)

Tilbuddet om at sejle over Atlanten i programmet af samme navn faldt på et tørt og belejligt tidspunkt.

Tv-værten Felix Smith er blandt de seks kendte danskere, som smider ankeret og begiver sig tværs over Atlanten i discovery+ og Kanal 5-programmet af samme navn.

Det er en drengedrøm, der endelig er gået i opfyldelse, fortæller den 44-årige tv-vært.

Som teenager læste han Troels Kløvedahls bøger og blev bjergtaget af de eventyrlige oplevelser, der foldede sig ud side efter side.

Men det er dyrt og besværligt at kaste sig ud i selv, så da han blev spurgt, om han ville være en del af den celebre besætning i programserien "Over Atlanten", lød der et prompte ja.

Tilbuddet kom også på et belejligt tidspunkt.

Efter omkring otte år på TV2 sagde Felix Smith i 2019 op til fordel for et job på Kanal 5. Men efter blot et par programmer har coronapandemien sat en foreløbig stopper for flere, så der var plads i kalenderen til at hive en hel måned ud.

- Det var et stressmoment for mig i starten af 2020. Nu er det på en eller anden måde blevet en underlig form for hverdag. Jeg må også bare kigge tilbage og sige, at tingene jo er gået alligevel. Alle har fået mad på bordet, og regningerne er blevet betalt, siger Felix Smith.

- Året har jo heller ikke været så dyrt, for vi har jo bare været derhjemme. Så jeg har fået lidt mere ro på den del også og fundet ud af, at jeg kan sagtens have et dejligt og fedt liv uden at bruge så mange penge. Så den uro, jeg havde i starten af 2020, har jeg ikke mere.

Han har formået at vende situationen til noget positivt.

- Lige nu har jeg følelsen af at prøve at sætte pris på, at jeg er blevet placeret et sted i livet, hvor jeg rent faktisk har fået mulighed for at stoppe op og tænke mig om.

- Det er ikke sikkert, jeg havde fået den serveret, hvis ikke der havde været corona.

Selv om Felix Smith ikke havde noget arbejdsmæssigt i kalenderen, som kom i karambolage med programmet, var det alligevel en stor beslutning at hive en måned ud af kalenderen - væk fra familien.

Det krævede opbakning hjemmefra at stikke til søs, fortæller Felix Smith, der er far til to drenge fra sit tidligere forhold, som han bekendtgjorde var slut i februar.

- Jeg har sådan set været hjemme hele 2020, så det er ikke, fordi drengene (12-årige Theodor og 6-årige Arthur, red.) har manglet far-tid - det har de fået i overflod.

- Havde det været et vildt stressår, hvor jeg slet ikke havde været hjemme, så havde jeg nok overvejet turen mere. Men jeg følte, at der var fyldt meget godt op på alle parametre, inden jeg tog afsted, fortæller han.

Lige siden Felix Smith for omkring 30 år siden læste Troels Kløvedahls bøger, har det været en drøm at sejle i kølvandet på den legendariske eventyrer.

Felix Smith steg om bord med et konkret og oprigtigt ønske om at lære at sejle. Men alligevel gav turen tid til nogle helt andre refleksioner, end dem der dukker op i hverdagens trummerum.

- Der var uendeligt af tid til at tænke livets spørgsmål og til at mærke efter, hvad man har lyst til. Der var ikke nogen afbrydelser, andet end der måske kom en kaptajn og sagde, at kursen skulle sættes lidt mere mod øst, siger Felix Smith og fortsætter:

- Det lyder så klichéagtigt, men jeg er 44 år og er nok ved at være midtvejs i livet, så jeg har tænkt meget over, om jeg nu har fået nok ud af første halvleg, og hvad jeg har lært af den, i forhold til hvad jeg har lyst til at kaste mig ud i anden halvleg.

Inden han tog afsted, overvejede han eksempelvis, om han helt skulle droppe tv-branchen og måske tage en uddannelse eller finde et helt andet job.

Coronasituationen havde sat ham skakmat, men under turen fik han gennemtænkt sit næste træk.

- Det er så let at gå i panik. Som udgangspunkt er jeg også et ret utålmodigt menneske. Men jeg tror nu nok, jeg nåede frem til, at det ikke nytter noget at være utålmodig, så længe hele verden stadig er i en eller anden form for undtagelsestilstand, siger Felix Smith og fortsætter:

- Jeg bliver nødt til at vente med at finde ud af, hvad der skal ske på den anden side af corona i stedet for at tage drastiske beslutninger for mit arbejdsliv nu. Jeg fortryder overhovedet heller ikke, at jeg i sin tid sagde op på TV2 - kun timingen i det.

Trods de mange tanker, som pludselig dukkede op, fik Felix Smith alligevel renset hovedet.

Om bord på båden var der ingen forstyrrelser - intet mobilsignal eller internetadgang, men kun det åbne ocean, besætningen på i alt 16 mand og så proviant til tre uger.

- Jeg tror slet ikke, man kan forestille sig at få serveret 21 dage uden noget at bekymre sig om. Det gik forholdsvist hurtigt op for mig, at det simpelthen ikke gav mening at bruge tanker og energi på noget som helst andet end at være der, fortæller han.

- Menneskeligt har jeg også lært, at min utålmodighed ikke behøver at styre alting. Det var faktisk muligt for mig at finde ro ude på vandet. Men det tilskriver jeg også de åbne vidder og det blå hav, der var helt hypnotisk, og så selvfølgelig selskabet.

Med om bord på båden var også tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, skuespiller Johannes Nymark, kageconnaisseur Ditte Julie Jensen, tidligere topsvømmer Sarah Bro og kendiskok Umut Sakarya,

- Der var fred og ro og god tid til at snakke om alt muligt. Det er virkelig længe siden, at jeg har prøvet at være så tæt på andre mennesker på så koncentreret en måde, fortæller Felix Smith.

- Men hvor er det dejligt at møde nogle nye mennesker og sætte sig ordentligt ned med dem, som man måske ikke har så meget tid til i en moderne verden, hvor man skal være på arbejde hele tiden.

Modsat de foregående sæsoner har denne sæsons besætning kommet gnidningsfrit over Atlanten.

De har også set hinanden efterfølgende og fik et særligt bånd om bord.

- Lige så snart du ikke længere kan se land, og du ikke ved, hvornår du kommer til at se vand igen, og du har fundet fred med, at du ikke kan komme rigtigt i bad, og at der kun er ét toilet, som i øvrigt kun er dækket af et forhæng, så alle kommer til at lugte din lort på et tidspunkt, så ryger forfængeligheden.

- Og så er folk ligesom bare, som de er. Og der har vi så bare været rigtigt heldige, siger Felix Smith.

Det er absolut ikke sidste gang, han har været ude på sådan en tur - han sætter uden tøven turen over Atlanten på top fem over de største oplevelser i sit liv.

Han drømmer om at sejle ud i verden og leve det helt simple liv. I nuet.

Men for nu er det udfordrende at realisere med to børn i skolealderen, må Felix Smith dog erkende.

Men sommerferien skal i hvert fald bruges på vandet, og så vil Felix Smith som minimum have en anpart i en båd eller melde sig ind i et sejlerfællesskab.

- Det er der, at vi som et ellers veludviklet samfund har sat os hårdt. Vi har det godt og nemt, hvis man vælger at leve, sådan som samfundet er indrettet. Men har man lyst til at leve på en anden måde, er det pludseligt ikke så nemt, mener Felix Smith.

- Det er en udfordring og noget, man skal prioritere benhårdt i sit liv, hvis man vil have de der eventyr. I hvert fald når man også har en villa i Bagsværd, to biler og alt sådan noget.

- Så længe mine børn går i skole, er vi på en eller anden måde bundet. Men man kan da i hvert fald prøve at gøre noget ud den af den tid, man så har til rådighed, og så lade være med at bruge alle sine penge på husleje.

"Over Atlanten" kan ses på Kanal 5 søndag klokken 21.00 og på streamingtjenesten discovery+.

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision

Lottokupon
Helt vildt

Million-kupon røg i skraldespanden

et ældre ægtepar kigger ud fra bagstavnen af en bog
Livsstil

Afdragsfri lån: Vær opmærksom på denne klausul

et orkester på scenen
Film og TV

Ukraine er storfavorit i Eurovision: Det sker hvis de vinder

Nogle unge mennesker på en scene
Film og TV

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Tre stjerner fra Hollywood og en Bitcoin
Kendte

Efter Bitcoin-styrtdyk:

De kendte tier

et ukrainsk sætning på en t-shirt
Film og TV

Eurovision sætter fokus på krigen i aften

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Royal bryllupsdag: Det fungerer bare godt

Tre mennesker i kamp mod noget
Kendte

Hollywood-stjerne død

Et par holder i hånden
Sex og samliv

Kom i gang med at date efter skilsmissen

En hvid bil og politiafspærringer
Krimi

Gravid kvinde skudt:

Føder sit barn og dør 

Et view over en by på Mallorca med strand
Krimi

To turister på Mallorca styrter i døden 

et smadret stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb seneste døgn i krigen i Ukraine

israel bebyggelser
Nyheder

Danmark til Israel:

Stop nye bosættelser

Stig Tøfting
Kendte

Stig Tøfting: Ramt af hjort på motorvejen

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin
Nyheder

Pentagon og Kreml:  
Nu taler de sammen

Olkiluoto-atomkraftværket i Eurajoki i det vestlige Finland
Nyheder

Rusland:

Slukker for strømmen

Sarah Grünewald
Kendte

Vild med dans-værten: Slut med børn

bil på taget
Krimi

Voldsom ulykke:

Bil endte på taget

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato-optagelse: Finland og Tyrkiet skal mødes

Anders Fogh Rasmussen
Kendte

Anders Fogh:

Jeg forlod min mor

Nyheder

EL vil handling: Vi skal bekæmpe børnefattigdom

vej og park i esbjerg
Krimi

Politi affyrede

varselsskud 

politi til stede ved demonstration
Krimi

Demonstranter lagde

sig på kørebanen 

stort hotel set udefra
Nyheder

Advarer

VM-hoteller

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato: Tyrkiet er imod Sverige og Finland

drivhus i have
Livsstil

Vælg de rigtige afgrøder

til drivhuset

mandposerer
Kendte

Blev kun 65 år:

Sopranos-stjerne død

to bjørne i naturen
Nyheder

Soldat dræbt

af bjørn

hul i jorden på vej
Krimi

Mand død efter

arbejdsulykke

skib ligger i havn
Nyheder

11 danske virksomheder

på fornem liste

par går med paraply
Nyheder

Kedelig bededag -

sjovere weekend

soldater på militærkøretøj
Nyheder

OVERBLIK: Det seneste

døgn i Ukraine

grønlandsk bygd
Nyheder

Grønland: Danmark bør undersøge krænkelser

alvorlig trafikulykke
Krimi

Helikopter tilkaldt:

Alvorlig personskade

Lisbet Dahl
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg bliver så træt

pressefolk med mundbind til eurovisio
Film og TV

Eurovision:

Dropper testkrav 

Claus Hjort Frederiksen
Nyheder

OVERBLIK: Sådan ser partierne på Hjort-sagen

to storke i rede
Nyheder

Åh nej:

Storkeungerne dør

vildt sommerhus til 30 millioner
Nyheder

29,5 millioner:

Vildt sommerhus

Båd i brand - sort røg
Krimi

Voldsom brand:

Sort røg står op

herlufsholm logo på jakke
Nyheder

Herlufsholm:

Skrider fra bestyrelsen

Nyheder

Ellevilde forskere: Afslører historisk billede af sort hul

mand interviewes
Nyheder

Vil rejse tiltale

mod Claus Hjort

elbil lades op
Biler

Sådan lader du

elbilen op billigst 

hånd med piller
Sundhed

Advarer mod kosttilskud: 
Kan give hjertestop

mand smiler
Kendte

Efter anklager:

Kevin Spacey lander

første større rolle 

bil kører forbi stærekasse
Krimi

317 biler i fartfælden

på fire timer 

mand smiler
Kendte

Jacob Haugaard:

Jeg er en overlever

mand poserer
Kendte

Kærlighedsferie aflyst:

TV-vært indlagt på

hospitalet

indgang til hospital
Nyheder

Efter sag om

amputationer:

Direktør fyret 

fly på landingsbane
Helt vildt

Passager måtte

lande fly

mand kigger
Kendte

DR-løve springer ud

som skuespiller

piller på bord
Sundhed

1 million danskere

tager medicin for at

klare hverdagen

elmåler hænger på væg
Nyheder

Elprisen steget

med en femtedel