Far nægter at betale 270 kr.: "Vores velfærdsmodel er ikke brugerfinansieret"

Den nybagte far Jens Christian Jerup Olsen bliver kontaktet af borgere og politikere, der har en holdning til, at han nægter at betale 270 kroner for at have overnattet på hospitalet under hustruens fødselsindlæggelse.
Jens Christian Jerup Olsen med sin nyfødte datter.
Jens Christian Jerup Olsen med sin nyfødte datter. Foto: Privat

Jens Christian Jerup Olsen er lige blevet far til en lille datter. Men en oplevelse på Aarhus Universitetshospital har slået et lille skår i glæden.

Personalet har forlangt, at han skal betale 270 kroner i døgnet for at have overnattet på hospitalet sammen med sin nyfødte datter og sin hustru.

En opkrævning, der er helt ude i hampen, mener han. Jens Christian Jerup Olsen har fortalt historien på Facebook og uddybet den til flere medier, heriblandt Avisen.dk.

Nu er han havnet i en sand mediestorm og er blevet kontaktet af borgere og sågar politikere på både telefonen og på de sociale medier, fortæller han.

"Det vilde vesten"

- De fleste er helt enige med mig, og så er der de resterende fem procent, som er uenige, og som nok ikke helt har forstået min pointe. Nogle skriver, at ’270 kroner da ikke kan vælte vores budget’, og at ’det skulle vi have tænkt os om, inden vi fik børn’. Men det er jo helt ude i hampen, siger Jens Christian Jerup Olsen til Avisen.dk og uddyber:

- Min pointe er jo ikke, at jeg ikke kan undvære 270 kroner. Men når personalet bruger argumentet om, at det skal gå til at dække lønninger osv., så forstår jeg det ikke. Deres lønninger er jo dækket ind via skattebilletten, og ikke af en brugerfinansiering, som nybagte fædre skal betale. En af grundpillerne i vores velfærdsmodel er, at den er skattefinansieret og ikke brugerfinansieret. Hvis alle hospitaler sætter deres egne standarder, bliver det det vilde vesten.

Jens Christian Jerup Olsens datter fik gulsot og kom først hjem efter en uge. Han overnattede derfor fire gange i en uge på hospitalet, og ifølge ham havde han valget mellem at falde i søvn i en stol eller på en klap-ud-seng som manglede lameller.

Politikere vil høre detaljer

Som overnattende gæst var han med til aflaste sygeplejerskerne om natten, når hustruen eller datteren havde brug for hjælp, og han ser sig derfor ikke som en ekstra udgift for hospitalet.

Sagen har fået så stor bevågenhed, at politikere nu er begyndt at tage kontakt til ham.

- Jeg er blevet ringet op af nogle lokalpolitikere, der ville høre om flere detaljer i sagen. Der er også en byrådspolitiker fra SF, der har skrevet i opslagets kommentarspor, siger han.

Hvorvidt politikerne har tænkt sig at bruge hans eksempel i den kommende kommunalvalgkamp, blev Jens Christian Jerup Olsen ikke klogere på.

Den nybagte far har afvist at betale pengene, og han er klar til at gå rettens vej for at undgå en opkrævning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.