EU-landene blev natten til lørdag enige om et nyt sæt regler for techgiganter, som er kendt som Loven for Digitale Tjenester, som forkortes DSA.
Brud på reglerne kan medføre bøder på helt op til seks procents af virksomhedernes globale omsætning.
Læs dig ind på DSA's vigtigste elementer her:
* Bedre overvågning af indhold.
DSA medfører blandt andet regler, der dikterer, hvor godt platforme som Twitter og Facebook skal monitorere det indhold, som brugere uploader på deres profiler.
De skal desuden betale til en tilsynsenhed, som holder øje med, at selskaberne følger reglerne.
* Slut med målrettede reklamer til børn.
De nye regler forbyder at reklamere målrettet mod mindreårige. Det er heller ikke længere tilladt at reklamere målrettet på baggrund af følsom data om religion, politisk ståsted eller etnicitet.
* Mørke mønstre bliver forbudte.
Såkaldte "mørke mønstre" må ikke længere bruges. Det betyder, at man ikke længere må designe sin hjemmeside til at distrahere brugere for at franarre dem deres brugerdata.
Det kunne for eksempel være, hvis en hjemmeside har et pop-up-vindue, som fjerner opmærksomheden fra en boks, hvor man skal sætte flueben for at undgå, at hjemmesiden indsamler data om en.
* Transparente algoritmer.
Techgiganterne pålægges at lave en risikovurdering af risici forbundet med brug af deres tjenester og fjerne ulovligt indhold. De nye regler fordrer også større gennemsigtighed i platformenes data og algoritmer.
* Risiko for kæmpebøder.
Brud på DSA-regelsættet kan straffes med bøder på helt op til seks procent af en virksomheds årlige omsætning globalt. Gentagne brud kan føre til udelukkelse i EU-området.
Alphabet, som ejer blandt andet Google og YouTube, omsatte for 257 milliarder dollar - tilsvarende 1768 milliarder kroner - i 2021.
* Især de største står for skud.
Mange af reglerne for det nye DSA-regelsæt gælder samtlige virksomheder, der opererer i EU, mens nogle af reglerne kun vedrører platforme med flere end 45 millioner aktive brugere.
Listen over selskaber er endnu ikke frigivet, men vil dermed indeholde selskaber som Alphabet, som ejer Google og YouTube, Apple, Facebook, Twitter, Amazon og Microsoft.
Virksomheder som TikTok og Zalando vil formentlig også være omfattet.
Kilder: Reuters, AFP og The Verge.
/ritzau/