Elektriske fly kan blive en realitet inden for få år. Men der kommer til at gå tid, før flyene reelt gør en forskel for klimaet.
Det siger Christian Poulsen, direktør for Københavns Lufthavn.
- Men på den lange bane kan de her elfly forhåbentlig blive en komponent til den grønne omstilling af flybranchen, siger han.
Torsdag dannede Københavns Lufthavn rammerne om en fremvisning af et fly, der udelukkende holder sig på vingerne ved hjælp af batterier.
Iført gule sikkerhedsveste fik både transportminister Thomas Danielsen (V) og nysgerrige flyentusiaster lov til at komme helt tæt på det elektriske fly.
Flyet er på vej til Norge, hvor det skal bruges til testflyvninger af fragt. Men det findes også i en version med plads til fem passagerer og en pilot.
Sammenlignet med de andre fly, der torsdag letter fra Københavns Lufthavn, er elflyet småt.
Det har et vingespænd på 15 meter og kan flyve med en tophastighed på 283 kilometer i timen.
Netop størrelsen gør, at det ikke er økonomisk bæredygtigt for flyselskaber og lufthavne at gøre brug af flyene, siger Christian Poulsen.
- Fem passagerer er for lidt. Men kan man komme op på 60 passagerer og derover, så begynder det at blive spændende, siger direktøren.
Ifølge ham kommer der et elektrisk fly med plads til omkring 60 passagerer inden 2030.
Det konkrete fly, der torsdag bliver vist frem, kan tilbagelægge omkring 400 kilometer på en opladning.
Derfor giver det mest mening, at de elektriske fly bliver brugt til indenrigsrejser, mener Christian Poulsen.
- I Danmark og Skandinavien er der rigtig mange destinationer inden for de 400 kilometer, hvor det vil give mening med mindre fly. Det er de destinationer, som kan komme på el som de første.
- Men det er jo ikke svært at forestille sig, at der pludselig kommer fly, der kan flyve 500-600 kilometer, siger han.
Flyene ventes også at være "billige i drift", bemærker direktøren.
Han sammenligner det med elbiler.
- Den koster noget at købe, men den er billigere at tanke op. Det kan give nogle rigtig gode fordele ved at drive fly på el, siger han.
Flyet i Københavns Lufthavn er produceret af det amerikanske selskab Beta Technologies og har forinden fløjet 200 kilometer fra Sønderborg.
/ritzau/