FAKTA: Se de største bøder EU har uddelt gennem tiderne
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, uddelte i juni en rekordstor bøde på 18 milliarder kroner til Google. Nu ender sagen ved EU-Domstolen. Foto: Mike Blake/arkiv/Reuters
Største EU-bøde, der har ramt en dansk virksomhed, gik til Lundbeck i 2013. Den var på 700 millioner kroner.

Google har mandag klaget til EU-Domstolen over en rekordstor bøde på 2,42 milliarder euro.

Den har den amerikanske internetgigant fået for misbrug af sin dominerende position i søgninger på nettet.

Bøden svarer til 18 milliarder kroner og blev i juni uddelt af EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Hun mener, at Google misbruger sin dominans til at vise kunder hen til sin egen webshop.

Også selv om det måske ikke er det mest relevante søgeresultat.

Her kan du se de største bøder og afgørelser fra EU gennem tiderne:

Ulovlig statsstøtte:

* Apple (2016): Den amerikanske it-gigant får besked på at betale 13 milliarder euro (97 milliarder kroner) tilbage i skat til Irland på grund af ulovlig skattefordel.

Karteller:

* Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF (2016): Nogle af Europas største producenter af lastbiler får en samlet bøde på 2,93 milliarder euro (knap 22 milliarder kroner) for ulovlige prisaftaler.

* Philips, LG Electronics, Panasonic, Samsung, Toshiba og Technicolor (2012): Nogle af verdens største elektronikvirksomheder får en samlet bøde på 1,47 milliarder euro (11 milliarder kroner) for ulovlige prisaftaler på billedrør til tv- og computerskærme.

Misbrug af dominans:

* Google (2017): Den amerikanske søgegigant får en bøde på 2,42 milliarder euro (18 milliarder kroner) for misbrug af dominans til at favorisere egen shopping-tjeneste.

* Intel (2009): Den amerikanske computervirksomhed får en bøde på 1,06 milliarder euro (7,9 milliarder kroner) for misbrug af dominans til at holde rivaler væk fra markedet for computerchips.

Hidtil største danske bøde:

* Lundbeck (2013): Den danske medicinalvirksomhed får en bøde på 93,8 millioner euro (700 millioner kroner) for ulovligt at betale konkurrenter for at vente med at lancere billigere kopimedicin efter udløb af virksomhedens eget patent.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/