FAKTA: Politiets gavepolitik
En lille æske chokolade til juletid fra en samarbejdspartner er okay hos politiet. Men ikke meget mere end det, lyder det i ny gavepolitik. Foto: /Free
Rigspolitiet har skærpet sin gavepolitik efter flere uheldige sager. Se her, hvad politifolk må og ikke må få.

To politidirektør var for nogle år tilbage i mediernes søgelys efter at have modtaget fribilletter. Reglerne dengang blev overholdt, men alligevel har politiet ændret sin gavepolitik.

Her er reglerne i hovedtræk:

* Ansatte i politiet må som det helt klare udgangspunkt ikke modtage gaver eller andre fordele, som de bliver tilbudt i forbindelse med tjenesten.

* Det gælder både, når giverens sag hos politiet er afsluttet, men også hvis giveren har en verserende eller kommende sag.

* Politiansatte bør derfor som udgangspunkt helt afholde sig fra at modtage taknemmelighedsgaver.

* Gaver kan naturligvis være fysiske genstande. Men der kan også være tale om rabatter eller deltagelse i arrangementer, for eksempel seminarer eller restaurantbesøg.

* I særlige tilfælde er det i orden at modtage en gave. Der er ingen beløbsgrænse, men det bør vurderes, om gaven er "sædvanlig", "mindre" eller "beskeden".

Lejlighedsgaver:

* Det er i orden at modtage værtsgaver, for eksempel ved besøg fra udlandet. Politiet nævner en bog om norsk politis historie som eksempel.

* Når politiansatte er på repræsentative opgaver i udlandet, er det i orden at modtage lignende gaver.

* Lejlighedsgaver accepteres også. Hvis en ansat ved et jubilæum for eksempel får en billig flaske vin fra Falck, er det o.k.

* Men politiet nævner selv, at en kvindelig kollega som holder en reception forud for en barselsorlov, ikke bør modtage et par babysokker fra en ekstern samarbejdspartner.

* Det er også i orden, hvis en afdeling ved juletid modtager en mindre æske chokolade fra en virksomhed, politiet har arbejdet sammen med i årets løb.

Gaver ved eksterne arrangementer:

* Det er i orden at modtage kaffe eller frugt. Men hvis politiet ikke har betalt for forplejning ved for eksempel et seminar, bør de ansatte ikke modtage restaurantbesøg.

* I forbindelse med et oplæg eller et foredrag er det i orden at modtage en buket blomster eller et par flasker vin.

Kilder: Rigspolitiet

/ritzau/