FAKTA: Politiets gavepolitik

Rigspolitiet har skærpet sin gavepolitik efter flere uheldige sager. Se her, hvad politifolk må og ikke må få.
En lille æske chokolade til juletid fra en samarbejdspartner er okay hos politiet. Men ikke meget mere end det, lyder det i ny gavepolitik.
En lille æske chokolade til juletid fra en samarbejdspartner er okay hos politiet. Men ikke meget mere end det, lyder det i ny gavepolitik. Foto: /Free

To politidirektør var for nogle år tilbage i mediernes søgelys efter at have modtaget fribilletter. Reglerne dengang blev overholdt, men alligevel har politiet ændret sin gavepolitik.

Her er reglerne i hovedtræk:

* Ansatte i politiet må som det helt klare udgangspunkt ikke modtage gaver eller andre fordele, som de bliver tilbudt i forbindelse med tjenesten.

* Det gælder både, når giverens sag hos politiet er afsluttet, men også hvis giveren har en verserende eller kommende sag.

* Politiansatte bør derfor som udgangspunkt helt afholde sig fra at modtage taknemmelighedsgaver.

* Gaver kan naturligvis være fysiske genstande. Men der kan også være tale om rabatter eller deltagelse i arrangementer, for eksempel seminarer eller restaurantbesøg.

* I særlige tilfælde er det i orden at modtage en gave. Der er ingen beløbsgrænse, men det bør vurderes, om gaven er "sædvanlig", "mindre" eller "beskeden".

Lejlighedsgaver:

* Det er i orden at modtage værtsgaver, for eksempel ved besøg fra udlandet. Politiet nævner en bog om norsk politis historie som eksempel.

* Når politiansatte er på repræsentative opgaver i udlandet, er det i orden at modtage lignende gaver.

* Lejlighedsgaver accepteres også. Hvis en ansat ved et jubilæum for eksempel får en billig flaske vin fra Falck, er det o.k.

* Men politiet nævner selv, at en kvindelig kollega som holder en reception forud for en barselsorlov, ikke bør modtage et par babysokker fra en ekstern samarbejdspartner.

* Det er også i orden, hvis en afdeling ved juletid modtager en mindre æske chokolade fra en virksomhed, politiet har arbejdet sammen med i årets løb.

Gaver ved eksterne arrangementer:

* Det er i orden at modtage kaffe eller frugt. Men hvis politiet ikke har betalt for forplejning ved for eksempel et seminar, bør de ansatte ikke modtage restaurantbesøg.

* I forbindelse med et oplæg eller et foredrag er det i orden at modtage en buket blomster eller et par flasker vin.

Kilder: Rigspolitiet

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.