FAKTA: Orkanen Irma er en storm i kategori 3

Orkaner inddeles i fem forskellige kategorier. En kategori 3-storm kan medføre stor skade på huse.
Orkanen Irma er lørdag eftermiddag blevet nedgraderet til kategori 3. Den har tidligere været både kategori 5 og 4, og den ventes at få mere fart på igen, inden den i løbet af søndagen rammer den amerikanske delstat Florida.
Orkanen Irma er lørdag eftermiddag blevet nedgraderet til kategori 3. Den har tidligere været både kategori 5 og 4, og den ventes at få mere fart på igen, inden den i løbet af søndagen rammer den amerikanske delstat Florida. Foto: Gerben Van Es/arkiv/AFP

Orkanen Irma er lørdag eftermiddag blevet nedgraderet til kategori 3.

Den har tidligere været både kategori 5 og 4, og den ventes at få mere fart på igen, inden den i løbet af søndagen rammer den amerikanske delstat Florida.

Her kan du læse, hvordan orkaner inddeles i styrke:

* Orkaner inddeles i fem kategorier på Saffir-Simpson-skalaen. Kategori et er den mildeste, og kategori fem er den kraftigste.

* Skalaen måler den skade, en orkan forvolder.

* Kategori 1 har en vindstyrke på 119-153 kilometer i timen.

Orkanen vil forvolde nogen skade på huse. Trægrene vil knække, og nogle træer kan vælte. El-master vil blive ødelagt, og det ramte område kan være uden strøm i flere dage.

* Kategori 2 har en vindstyrke på 154-177 kilometer i timen.

Orkanen vil forvolde en del skade på huse - både tag og sider. Væltede træer vil blokere mange veje, og et stort set totalt strømtab kan ventes med efterfølgende huller i op til flere uger.

* Kategori 3 har en vindstyrke på 178-208 kilometer i timen.

Orkanen vil medføre ødelæggende skade på huse, og tage vil blive blæst af. Mange træer vil blive væltet. Elektricitet og vand vil mangle i flere dage eller måske uger, efter at stormen er ovre.

* Kategori 4 har en vindstyrke på 209-251 kilometer i timen.

Orkanen vil medføre katastrofal ødelæggelse. Huse kan miste tage og en del af de ydre vægge. De fleste træer vil blive blæst omkuld, og elmaster ligeså. Det vil medvirke til at isolere de ramte områder, og strømafbrydelser kan vare flere uger. Størstedelen af området vil være ubeboeligt i uger eller måneder.

* Kategori 5 har en vindstyrke på 252 kilometer i timen eller højere.

Orkanen vil medføre katastrofale skader på blandt andet huse, hvoraf størstedelen bliver ødelagt. Størstedelen af det ramte område vil være ubeboeligt i uger eller måneder. Træer og elmaster bliver blæst omkuld, og strømsvigt kan vare i uger eller måneder.

Kilde: National Hurricane Center.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.