FAKTA: Middelhavet kan blive orkanområde i fremtiden

Orkanen Maria ventes at ramme de første øer i Caribien mandag og tirsdag.

Orkanen Maria bevæger sig mod øer i Caribien, og meteorologer vurderer, at Maria senere på ugen som minimum udvikler sig til en kategori 3-orkan.

Her er et overblik over, hvordan orkaner opstår:

* Tropiske orkaner er lavtrykssystemer over et tropisk eller subtropisk havområde. De er typisk op til cirka 500 kilometer i tværsnit.

* Det er fordampning fra en varm vandoverflade, der leverer brændstof til den tropiske orkan, og vandtemperaturen skal normalt være cirka 26,5 grader, før tropiske orkaner opstår.

* Orkaner i Atlanterhavet holder sig typisk inden for en veldefineret sæson, der går fra 1. juni til 30. november.

* Der er stor forskel på, hvor mange orkaner der dannes i de enkelte år. Det kan gå fra stort set ingen til flere end 20.

* Resterne af en orkan kan ende helt oppe på vores breddegrader, hvor den giver de almindelige lavtryk en del energi og fugtighed, og på den måde kan de påvirke vejret i Danmark.

* Egentlige orkaner forekommer ikke i Danmark. De kommer heller ikke til det i den nærmeste fremtid, da vores havvand er for koldt.

* Middelhavet kan potentielt blive et område med tropiske orkaner i løbet af det 21. århundrede på grund af den globale opvarmning.

Kilde: DMI.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.