FAKTA: Middelhavet kan blive orkanområde i fremtiden

Orkanen Maria ventes at ramme de første øer i Caribien mandag og tirsdag.

Orkanen Maria bevæger sig mod øer i Caribien, og meteorologer vurderer, at Maria senere på ugen som minimum udvikler sig til en kategori 3-orkan.

Her er et overblik over, hvordan orkaner opstår:

* Tropiske orkaner er lavtrykssystemer over et tropisk eller subtropisk havområde. De er typisk op til cirka 500 kilometer i tværsnit.

* Det er fordampning fra en varm vandoverflade, der leverer brændstof til den tropiske orkan, og vandtemperaturen skal normalt være cirka 26,5 grader, før tropiske orkaner opstår.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

* Orkaner i Atlanterhavet holder sig typisk inden for en veldefineret sæson, der går fra 1. juni til 30. november.

* Der er stor forskel på, hvor mange orkaner der dannes i de enkelte år. Det kan gå fra stort set ingen til flere end 20.

* Resterne af en orkan kan ende helt oppe på vores breddegrader, hvor den giver de almindelige lavtryk en del energi og fugtighed, og på den måde kan de påvirke vejret i Danmark.

* Egentlige orkaner forekommer ikke i Danmark. De kommer heller ikke til det i den nærmeste fremtid, da vores havvand er for koldt.

* Middelhavet kan potentielt blive et område med tropiske orkaner i løbet af det 21. århundrede på grund af den globale opvarmning.

Kilde: DMI.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.