En ny screening viser, at bakterien MRSA forekommer i næsten ni ud af ti af de danske svinebesætninger. I 2014 lå det tal på 68 procent.
Læs om bakterien her:
* MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker.
* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.
* Det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente. altså modstandsdygtige, over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.
* Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.
* En rask person har kun lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan medføre betændelser, eksempelvis bylder og børnesår.
* Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.
* En særlig variant af MRSA kaldes husdyr-MRSA eller MRSA CC398.
* Den rammer primært mennesker, der arbejder med levende svin.
* MRSA er et stigende problem både i Danmark og udlandet.
* I perioden 2007 til 2014 er antallet af personer smittet med alle typer MRSA steget fra 662 i 2007 til 2964 i 2014.
* For MRSA CC398 har stigningen været fra 14 personer i 2007 til 1224 i 2014. Disse tal indeholder også de personer, som bærer bakterien uden at være syge.
* I begyndelsen af februar i år kom det frem, at der er fundet MRSA i godt halvdelen af det konventionelle danske svinekød, som kan købes i supermarkederne.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
/ritzau/