FAKTA: Flypassagerers rettigheder i EU
Rute med mellemlandinger har ikke betydning for erstatning i forbindelse med flyforsinkelse, siger EU-domstol. Foto: Darrin Zammit Lupi/arkiv/Reuters
Bliver man mere end tre timer forsinket på en flyvetur mellem medlemsstater i EU, har man ret til erstatning.

Ved større flyforsinkelser bliver erstatningssummen til passagerer sat på baggrund af distancen mellem den lufthavn, hvor flyet letter og lander i fugleflugt.

EU-Domstolen har netop slået fast, at mellemlandinger ikke har nogen indflydelse på dette, selv om det kan have en effekt på den faktisk tilbagelagte rute.

Her kan du blive klogere på nogle af de rettigheder rejsende har, når man flyver inden for Den Europæiske Union.

* En trykt eller elektronisk meddelelse om dine rettigheder som flypassager i EU skal vises tydeligt ved lufthavnens check-in-skranke.

* Bliver man som flypassager mere end tre timer forsinket, uden at man selv har forsaget det, har man ret til erstatning.

* Den erstatningssum, som forsinkede passagerer modtager, bliver beregnet ved afstanden mellem startdestinationen og slutdestinationen i fugleflugt.

* Er afstanden højst 1500 kilometer mellem to medlemsstater i EU, har rejsende ret til en kompensation på 250 euro. Det svarer til 1860 kroner.

* På flyvninger, der er længere end 1500 kilometer mellem medlemsstater, er kompensationen 400 euro altså knap 3000 kroner.

* Flyselskaber skal oplyse om den samlede rejsepris inklusiv skatter og afgifter fra starten, når brugere køber en billet.

* Rettighederne gælder, hvis man flyver inden for EU. Men også hvis man lander i EU fra et ikke-europæisk land og flyselskabet er fra EU.

* Til sidst gælder det, hvis flyet afgår fra EU og lander uden for EU, og flyselskabet er europæisk eller fra et land uden for EU.

Kilder: europa.eu, EU-Domstolen

/ritzau/