EU-formand efter trængt år: Vinden er tilbage i Europas sejl

Der er sket meget, siden Jean-Claude Juncker sidste år holdt sin tale om EU. Han ser nu positivt på fremtiden.
Det indre marked, Schengen og den fælles valuta euroen blev alle afskrevet som uopnåelige drømme, før de blev gennemført, siger Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand.
Det indre marked, Schengen og den fælles valuta euroen blev alle afskrevet som uopnåelige drømme, før de blev gennemført, siger Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand. Foto: Patrick Hertzog/AFP

Efter et år med brexit, fortsat migrationskrise og økonomiske problemer i EU, er vinden tilbage i Europas sejl.

Det er en optimistisk Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand, der onsdag fortæller om sit syn på fremtiden for unionen.

Det gør han i sin årlige tale om unionens tilstand.

- Alt dette får mig til at tro, at vinden er tilbage i Europas sejl, lød det.

- Vi har et vindue åben for muligheder, men det vil ikke forblive åbent for evigt. Lad os få mest ud af vores momentum og fange vinden i vores sejl, siger Juncker.

Da han holdt den samme tale for et år siden, var EU "ikke i god stand".

Det var et år, hvor de 27 tilbageværende lande i samarbejdet blev "rystet i vores fundament", da briterne stemte sig ud af unionen. Desuden var der en stigende populisme, en migrationskrise og økonomiske problemer, siger han.

- Vi havde kun to muligheder. Enten kunne vi samle os om den positive europæiske dagsorden eller trækker os tilbage i hvert vores hjørne, siger den tidligere premierminister for Luxembourg.

- Vi har vist, at EU kan levere for borgerne. Vi har langsomt, men sikkert fået momentum. Vi er nu i det femte år af et økonomisk opsving, som berører alle medlemsstater, og arbejdsløsheden er den laveste i ni år, siger Jean-Claude Juncker.

Det indre marked, Schengen og den fælles valuta euroen blev alle afskrevet som uopnåelige drømme, før de blev gennemført, siger han.

- Vi er startet med at reparere taget, men vi må færdiggøre jobbet, nu hvor solen skinner.

- Når de næste skyer viser sig i horisonten - og det vil de - bliver det for sent. Så lad os smide fortøjningerne, sejle væk fra havnen og fange vindene for handel i vores sejl, slutter Juncker sin tale i Strasbourg.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.