EU: Europa skal sikres bedre mod hackerangreb
EU skal stå sammen, når det handler om IT-sikkerhed, påpeger EU-kommissær for den digitale økonomi og det digitale samfund, Mariya Gabriel. Det sker på et pressemøde, hvor kommissionen fremlægger forslag til at anlægge et nyt EU-agentur for cybersikkerhed. Foto: Emmanuel Dunand/arkiv/AFP
EU-Kommissionen vil skabe bedre information om internetsikkerhed med forslag om EU-agentur med mere magt.

Som følge af den seneste tids globale hackerangreb på internettet, spiller EU-Kommissionen ud med nye tiltag, der skal styrke it-sikkerheden i unionen.

Et nyt EU-agentur for it-sikkerhed, der skal sikre bedre kommunikation landene imellem og en fælles standard for sikkerhed, er hovedlinjen i forslaget.

EU står stærkere, når medlemslandene står sammen, påpeger Mariya Gabriel, der er EU-kommissær for den digitale økonomi og det digitale samfund.

- Det er nødvendigt, at vi gør noget, inden den næste krise rammer os, siger hun på et pressemøde tirsdag.

Det nye sikkerhedsagentur skal være en udvidelse af det allerede etablerede Enisa, der arbejder med cybersikkerhed i dag.

- Vi må indse, at vi er stærkere, når vi står sammen. Derfor vil vi etablere et agentur for cybersikkerhed, som har mere magt. Det får et mandat og 50 procent mere personale, siger Mariya Gabriel.

Agenturet skal styrke kommunikationen blandt medlemslandene. Men det skal også udarbejde en EU-certificering til at sikre produkter, der er koblet til internettet.

På samme måde som fødevarer kan være EU-godkendte, skal produkter med internetadgang, som visse transportmidler, særlige biler og forbrugerprodukter også være det ifølge kommissionen.

I sommer ramte et omfattende cyberangreb flere store virksomheder verden over. I slutningen af juni lavede et hackerangreb ravage for A.P. Møller - Mærsk, der kostede virksomheden mere en milliard kroner.

Kommissions forslag er nødvendigt.

Det påpeger Janus Sandsgaard, der er fagchef for it- og digitalisering i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Ifølge ham er sommerens hændelser beviser på, hvor galt det kan gå.

- Vi er blevet så digitale, at de angreb, der finder sted, kan sætte vores samfund i stå. Bagmændene er internationale, og det kræver internationalt samarbejde at imødegå problemerne, siger han.

Opgraderingen af det nuværende agentur falder på et tørt sted, påpeger han.

- Ligesom man har en varslingstjeneste for vejret, der advarer inden orkanen hærger, har vi brug for internationalt samarbejde mellem offentlige og private om nye bølger af cyberangreb, siger han.

Men da angrebene ifølge fagchefen rækker langt ud over EU's grænser, så han helst, at samarbejdet blev endnu mere internationalt.

/ritzau/