Erhvervsskoleformand: Forkert ikke at fortælle de unge om nedslidning

Det er forkert ikke at fortælle de unge om risikoen for nedslidning, når de starter på en erhvervsuddannelse, mener erhvervsskoleformanden. (Foto: Foto: Erhvervsskolernes Elevorganisation)

Politikeren Laura Lindahl (LA) mener, at man skal fortælle unge, at man som faglært risikerer at blive nedslidt hurtigere. Det er ok at give den demotiverende information, mener formand for elevorganisation. Men formanden understreger samtidig, at der skal være bedre mulighed for at trække sig tilbage tidligere.

Man skal oplyse unge på erhvervsuddannelserne om, at der er en stor risiko for nedslidning, hvis man vælger visse faglige uddannelser.

Det mener formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Maja Mørk.

- Jeg synes, det er et forkert grundlag at starte en uddannelse på, hvis man ikke fortæller de unge, at de kan blive nedslidt. Man skal vælge sin uddannelse på et oplyst grundlag, siger Maja Mørk til Avisen.dk.

Søndag skrev Avisen.dk, hvordan Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Laura Lindahl mener, at man skal være indstillet på at finde et nyt job, hvis man har et hårdt, fysisk arbejde som for eksempel murer eller brolægger og ikke ønsker at blive nedslidt.

3F mener ikke, at vejen frem er at have fokus på budskabet om nedslidende job, men at man skal have fokus på at skabe et arbejdsmarked, der netop ikke slider mennesker ned.

Skal have lov at lave have sit drømmejob

Ifølge Maja Mørk, der selv er murerlærling, skal man heller ikke bare gå ud og fortælle de unge, at den eneste løsning er førtidspension, når de er 40 år. Men det er forkert, hvis de unge går ind til noget andet, end de troede.

TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

UDVID

Og hun mener heller ikke nødvendigvis, at vejen frem bare skal være at kunne skifte spor, som Laura Lindahl lægger op til.

- Hvis man drømmer om at lave noget, så skal man have lov til at lave det, siger Maja Mørk.

”Man bliver nedslidt”

Maja Mørk understreger, at nogle bliver nedslidt af hårde, fysiske job, og at der selvfølgelig skal være andre muligheder for dem, der også gerne vil kunne lave noget, når de går på pension.

- Man bliver nedslidt, og det er rigtig fint, hvis man er i et firma, hvor mester har en løsning til dig, men det er bare ikke alle steder, der kan have det, siger hun.

Derfor er det ifølge Maja Mørk også rigtig vigtigt, at man ude på arbejdspladserne i højere grad kommer nedslidningen til livs, før den rammer.

- Man kan komme meget af nedslidningen til livs ved at stoppe med at skære på Arbejdstilsynet og skærpe kravene til arbejdsmiljøet. Hvis vi begynder at gøre noget ved det, der gør os nedslidt, så bliver vi også mindre nedslidt, siger hun.

Derudover mener Maja Mørk, at det er vigtigt med bedre tilbagetræknings-ordninger for nedslidte som for eksempel fleksjob og pensionsaldre, der er fastsat efter antallet af år i arbejde og/eller branchen.

Styrk hele uddannelses-systemet

Hos Erhvervsskolernes Elevorganisation vil man ikke bare have flere til at tage en erhvervsuddannelse for enhver pris. Det skal gå hånd i hånd med, at man styrker erhvervsuddannelserne, så de bliver et tilvalg for de unge og ikke et fravalg af andre uddannelser.

- Vi opfordrer til at investere i al uddannelse og ikke bare erhvervsuddannelserne, at gøre alle uddannelser lige - for det giver ingen mening at skabe skel mellem uddannelser - og at sørge for bedre vejledning til at vælge den rigtige uddannelse, siger Maja Mørk.