EL-profil til aktion ved Tivoli: Overenskomst er et fundament i vores samfund
Finn Sørensen var også mødt op til 3F's aktion foran Tivoli Food Hall for at vise støtte til, at der bliver tegnet overenskomst for de ansatte i madhallen. (Foto: Foto: Avisen.dk og Christian Liljendahl/Ritzau Scanpix (arkiv))
3F har indledt en konflikt mod 14 virksomheder i Tivoli Food Hall, der ikke har overenskomst for deres ansatte. Finn Sørensen fra Enhedslisten var blandt de fremmødte, der fredag mødte op for at vise deres støtte til den faglige blokade.

Midt i den hyggelige og travle juletid er der også plads til faglig konflikt. Op mod 100 mennesker har trodset mørket, kulden og støvregnen og står på Axeltorv i København over for Tivoli Food Hall, hvor 14 restauranter ifølge 3F København ikke er villige til at indgå overenskomst for deres ansatte.

Også Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, er mødt op for at vise sin støtte til overenskomstkravet for de ansatte i Tivoli Food Hall. Han er overvældet af de unge, der har trodset kulden for at vise deres støtte ved fredagens aktion. 

- Jeg synes simpelthen, det er så godt, at man kan mobilisere så mange. Jeg bliver især glad af at se så mange unge mennesker, og at flere forbund går sammen. Solidaritet er jo noget, man viser andre, og derfor er det rigtig vigtigt, at man har en fælles kamp, siger Finn Sørensen til Avisen.dk. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Avisen.dk

Dialog er brudt sammen

Siden Tivoli Food Hall slog dørene op for et år siden, har 3F København forsøgt at tegne overenskomst med stadeholdere. Det er lykkes for tre af de i alt 18 restauranter, og med en fjerde er der fortsat en 'god dialog' ifølge formand for 3F København, Bjarne Høpner. 

- Vi er samlet, fordi vi kræver, at stadeholderne i Tivoli Food Hall tegner overenskomst. Det betyder helt konkret, at vi skal sikre bedre løn, pensionsopsparing og tillæg for bare at nævne tre ting, siger Bjarne Høpner til Avisen.dk. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Avisen.dk

Men for 14 af de 18 restauranter er det altså svært at finde fælles fodfæste omkring en overenskomst, fortæller Bjarne Høpner.

På talerstolen er 3F-formanden frembrusende. 

- Vi er kommet med et konkret overenskomstforslag, som de (arbejdsgiverne red.) har afvist. Hvorfor kan vi ikke få at vide. Det forstår jeg ikke, og det er ikke i orden, siger han. 

March foran Tivoli Food Hall

Scenen, hvorfra Bjarne Høpner taler, og musikken derefter brager derudaf for at få folk i fredagsstemning, står ikke foran Tivoli Food Hall, som 3F København ellers havde ønsket. Det skyldes, at Københavns Kommune kun har givet tilladelse til, at de kan stå på Axeltorv i nærheden af den kendte forlystelsespark.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Avisen.dk

Men det afholder ikke den store flok fra at gå hen forbi hovedindgangen til madhallen. 

- Vi skal bare huske at blive ved med at gå og ikke stoppe op, siger Bjarne Høpner. 

Og det gør en forskel at samle så mange mennesker og vise utilfredshed over for den manglende overenskomst i Tivoli Food Hall, mener Finn Sørensen.

- Det er helt sikkert, at det er med til at skabe synlighed om nødvendigheden af, at vi har kollektive overenskomster i det her land. Det er jo et fundament for vores samfund, siger han. 

Finn Sørensen er optimistisk, når det gælder 3F's muligheder for at lande en aftale med resten af stadeholderne i Tivoli Food Hall. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Avisen.dk

Tivoli blander sig ikke

Ledelsen i Tivoli ønsker ikke at blande sig i forhandlingerne mellem 3F København og stadeholderne, selvom der på restauranterne og forlystelserne inde i Tivoli er tegnet overenskomst for de ansatte. 

På tirsdag mødes 3F København og brancheforeningen Danske Restauranter og Caféer, der repræsenterer stadeholderne i Tivoli Food Hall, hvor man håber at kunne genoptage forhandlingerne. 

Over for Avisen.dk har flere arbejdsgivere tidligere givet udtryk for, at de havde opfattelsen af, at der stadig er en god dialog i gang og er overraskede over konfliktvarslet fra 3F København.

via Listen To News