De slidte danskere Murer-Peter om LA-politikers opfordring: Sørgeligt!
Peter Høi Sørensen er tidligere murer, men arbejder i dag som pedel. Han mener, at tempoet i dag er skruet unaturligt op, og at vinterfyringer i gamle dage var godt for helbredet, hvor man kunne få ladet batterierne op. (Foto: Foto: privat)
Søgerligt, at man uddanner folk til at blive slidt ned. Så kontant er Peter Høi Sørensen over for Liberal Alliances Laura Lindahl, der mener, at murere og brolæggere skal indstille sig på at blive slidt ned, før de når pensionsalderen.
Peter Høi Sørensen er 51 år og var tidligere murer. Det var han indtil 2003, da han fik konstateret begyndende slidgigt i skulder, lænd og knæ. Det fik ham til at lægge murerskeen på hylden og blive pedel på et sted for døgnanbragte i Hadsten - nord for Aarhus.
 

- Jeg savner at mure, men det kommer jeg aldrig til igen, og det ærgrer mig. Det er lige før, jeg får tårer i øjnene, når jag skal sige det højt. Men det kommer aldrig til at ske igen. Desværre, siger Peter Høi Sørensen til Avisen.dk.

'Høv' er liberal politikers mønstereksempel

At 'Høv', som Peter Høi Sørensen kaldes, har skiftet branche gør ham næsten til et mønstereksempel. I hvert fald, hvis man skal tro den unge folketingspolitiker Laura Lindahl fra Liberal Alliance.

- Når man som 17-årig begynder på uddannelsen til murer eller brolægger, skal man indstille sig på, at det er et valg for en periode, og at man skal noget andet på et senere tidspunkt. Inden man bliver slidt ned, eller ryggen siger fra, skal man have foretaget et sporskifte, sagde Laura Lindhahl til Avisen. dk søndag den 16. december.

Men den holdning deler 'Høv' slet ikke:

- Det er flot, at vi har nogle politikere, der fortæller os, hvad vi skal. Men jeg savner nogle politikere, som har oplevet at arbejde, og som har mærket det på egen krop. Jeg savner ikke politikere, der går rundt med arbejdsskader og smerte, men jeg savner nogle politikere, som har erfaring fra erhvervslivet, siger han.

TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

UDVID

'Høv' blev udlært som 21-årig i 1988. Det vil sige at han kun nåede 15 år som aktiv murer, inden kroppen så småt begyndte at råbe stop. Dengang var han 36 år.

- Jeg vil ikke sige, at det var smerterne, der fik mig til at skifte fag, men jeg savner det hver dag.

- Hver dag, gentager han, inden han fortsætter:

- Jeg havde en rigtig god makker, og vi gik og grinede sammen hver dag og havde det rigtig godt sammen. Jeg føler også, jeg svigtede ham, da jeg stoppede. Det er ellers i 30’erne, det begynder at blive sjovt, for det er der, man har fået erfaring, og er blevet dygtig som håndværker, siger han.

Vinterfyringer var et åndehul

Selvom Peter 'Høv' Sørensen er glad for sit arbejde som pedel i dag, ville han gerne have fortsat som murer og brugt sin erfaring i faget i flere år endnu. Men det er stik imod, hvad Liberal Alliances Laura Lindahl lægger op til.

Hun mener, at erhvervsskolerne skal forberede de unge på karriereskiftet, og at flere virksomheder skal tilbyde nye opgaver til medarbejdere, der ikke længere kan klare hårdt fysisk arbejde.

Men den holdning giver 'Høv' ikke meget for:

- Det er ikke optimalt, at man uddanner folk til at blive slidt ned. Det er sørgeligt. Der var generelt flere hænder førhen, og tingene kørte i et helt andet tempo. Alting skal gå så skide stærkt i dag, og jeg kan se, bare i min tid, at det er eskaleret helt vildt. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det er om 20 år, siger han og fortsætter:

- Førhen blev man vinterfyret. Vinterfyringer ser vi ikke så meget mere, men vinterfyringen kom i den periode, hvor kuldebelastningen og nedslidningen var allerstørst. Der blev man sendt hjem en måneds tid. Man kom ikke i julestemning af at blive fyret, men vinterfyringen var et åndehul. 

Nedskæringer er farligt for helbred

I dag er mange virksomheder i byggeriet begyndt at omslutte hele byggepladser i telte og presenninger, så byggeriet kan fortsætte uanset, hvordan vejret er udenfor.

Det er nogle af de mange teknologiske landvindinger, som er kommet i takt med tiden, som 'Høv' mener, man skal være bedre til at udnytte for at skåne medarbejderne på byggepladserne.

 

Derudover har de senere års nedskæringer på Arbejdstilsynet heller ikke hjulpet på arbejdsmiljøet på arbejdspladserne rundt om i landet. Senest foreslog regeringen med netop Liberal Alliance ombord endnu en besparelse på Arbejdstilsynet i sit oprindelige oplæg til finansloven for 2019.

Det er en udvikling, som 'Høv' mener er farlig for helbredet for folk ude på byggepladserne.

- Førhen var det en præmis, at man kom hjem og gå en måneds tid i vinterhalvåret. Så brugte man resten af året på at lægge til side og konsoliderede sig. Nogle klarede sig uden penge i perioden, og så var det godt nok, men det var et pusterum, siger Peter 'Høv' Sørensen.

- Derudover kan man indføre kortere dage for seniorer eller bedre seniorordninger, siger han.

via Listen To News