En kvinde er dræbt og flere såret ved Venezuelas grænse
Oppositionen i Venezuela kæmper for at få nødhjælp ind i Venezuela fra nabolandene Brasilien og Colombia. Den nuværende præsident i Venezuela, Nicols Maduro, kæmper samtidig for at holde nødhjælp ude af landet. (Arkivfoto) Ho/Ritzau Scanpix
Der er sammenstød ved grænsen mellem Venezuela og Brasilien forud for forsøg på at bringe nødhjælp ind.

Venezuelanske soldater har fredag affyret gummikugler og tåregas mod en gruppe lokale tæt ved grænsen mellem Brasilien og Venezuela.

Sammenstødet har kostet mindst én person livet og såret adskillige. Det fortæller borgmester Emilio Gonzales fra byen Gran Sabana.

Ifølge flere medier skete sammenstødet ved den lille by Kumarakapai.

Emilio Gonzales fortæller videre, at han har identificeret den dræbte som en kvinde fra lokalområdet.

Nyhedsbureauet AFP skriver på baggrund af den lokale organisation Kapé Kapé, at kvindens mand også blev dræbt og i alt er 15 såret. Det er dog ikke bekræftet fra officielt hold.

Sammenstødet skete angiveligt, da hæren var i færd med at rykke kampvogne frem mod grænsen.

Her blev soldaterne ifølge den amerikanske avis Washington Post mødt af en vejspærring. Da de forsøgte at passere, blev de angrebet af de lokale.

Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, meddelte torsdag, at han ville lukke grænsen til Brasilien for at forhindre nødhjælp i at komme ind i landet.

Oppositionen i Venezuela har varslet, at den lørdag vil forsøge at bringe nødhjælp ind over grænsen.

Nicolás Maduro har tidligere afvist, at der er en humanitær krise i landet.

Det handler i stedet om en "politisk forestilling", som skal give USA en undskyldning for at invadere Venezuela.

Maduro mener også, at den store mængde af nødhjælp, der har ophobet sig i grænsebyen Cucuta i Colombia, er "en provokation".

Den politiske situation i Venezuela har siden januar været særdeles anspændt. Her udnævnte lederen af nationalforsamlingen, Juan Guaidó, nemlig sig selv til fungerende præsident i landet.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har USA og omkring 50 andre lande fordømt Maduro og erklæret deres støtte til Guaidó. Heriblandt Danmark.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) meddelte 4. februar, at Danmark anerkender Guaidó som fungerende præsident, indtil der har været et nyt demokratisk valg.

Militæret anses for at være helt centralt, når det kommer til at holde Maduro ved magten. Donald Trump opfordrede derfor tirsdag hæren til at anerkende Juan Guaidó som landets retmæssige præsident.

Samme dag erklærede hæren sin ubetingede loyalitet over for Nicolás Maduro.

/ritzau/AP

/ritzau/AP