Ekspert: Nordsøeftersyn kan være syltekrukke
Nordsøaftalen mellem staten og olieselskaberne skal nu gennemgås. Foto: www.colourbox.com
Det kan ende med, at der ikke ændres et komma i aftalen mellem staten og olieselskaberne, som måske har kostet staten milliarder.

Ny gennemgang af Nordsøaftalen kan ende med ikke at ændre et komma.

Så hård er kritikken af den plan, regeringen i dag har fremlagt for, hvordan Nordsøaftalen skal gås efter i sømmene, skriver Politiken.

Aftalen, som oprindeligt blev indgået mellem A.P. Møller-Mærsk, Shell, Chevron og VK-regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale i 2003, har været kritiseret for at snyde staten for op mod 75 milliarder kroner i indtægter fra Nordsøens olieressourcer.

Men regeringen pålægger sig selv unødigt stramme betingelser, som kan skabe frygt for, at hele aftale-eftersynet er en skinmanøvre, siger Frans Clemmensen, cheføkonom i tænketanken Concito.

"Det kan dække over, at det er tænkt som en syltekrukke," siger han til Politiken.

Eftersynet af aftalen skal kun foretages af embedsmænd fra de involverede ministerier, og det bekymrer lektor i energiret på Københavns Universitet, Anita Rønne.

"Der burde være udpeget eksterne eksperter til udvalget," siger hun til Politiken.

Skatteminister Thor Möger Pedersen understreger over for avisen, at der ikke er de store muligheder for at ændre ved den nuværende aftale.

"Staten er juridisk forpligtet af en aftale med A.P. Møller-Mærsk, og det vil sige, at justeringer af Nordsøaftalen enten skal ske inden for rammerne af aftalen eller ved en ny forhandlet løsning," siger Thor Möger Pedersen til Politiken.

Kilde: Politiken