Dyrt for dig men gratis for Anna Mee: Lånte rådhuset til sit bryllup

Københavns beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) har gratis lånt kommunens rådhushal til sit bryllup. Og det er stik imod reglerne, mener ekspert.
Den radikale borgmester, Anna Mee Allerslev, skriver mandag aften på Facebook, at hun har overholdt alle regler.
Den radikale borgmester, Anna Mee Allerslev, skriver mandag aften på Facebook, at hun har overholdt alle regler. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Hvis en helt almindelig skatteborger vil leje den fornemme ’rådhushal’ på Københavns Rådhus til et privat arrangement, koster det mellem 65.000 og 100.000 kroner i døgnet.

For beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) var det derimod ganske gratis, da hun inviterede cirka 300 gæster inden for i de eksklusive lokaler. Det skriver både Ekstra Bladet og BT tirsdag.

Brylluppet fandt sted lørdag den 26. august 2017, og brudeparret med gæster var i rådhussalen mellem 10.30 og 15.00.

Det gratis borgmesterbryllup er i strid med reglerne, mener to eksperter i dansk forvaltning.

- Det er i strid med reglerne og i høj grad også et retssikkerhedsmæssigt problem, at politikerne på den ene led giver sig selv en fordel, som almindelige mennesker ikke har, siger Sten Bønsing, der er lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet til B.T.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: David Leth Williams/Scanpix

I kommunens egne retningslinjer for brug af Rådhusets lokaler for medlemmer af Borgerrepræsentationen står der blandt andet:

“Kommunen må ikke stille lokaler vederlagsfrit til rådighed til private eller partipolitiske arrangementer.”

En regel, der dog ikke gælder netop ved politikeres bryllup, mener borgerrepræsentationens sekretariat. Det vender vi tilbage til. 

For også professor ved Roskilde Universitet Bent Greve kritiserer Anna Mee Allerslevs gratis bryllupsfest.

- Når man har et reglement for de folkevalgte, så skal det også overholdes. Ellers opstår der tvivl om, hvorvidt der er nogle, der bliver begunstiget, fordi de sidder på magten, siger han til BT.

Anna Mee: En useriøs historie

Den radikale borgmester, Anna Mee Allerslev, skriver mandag aften på Facebook, at hun har overholdt alle regler.

“Vi har selvfølgelig fulgt alle de regler, der er vedtaget af gruppeformandskredsen i Borgerrepræsentationen. Inden beslutningen dobbelttjekkede jeg med Borgerrepræsentationens sekretariat, og de bekræftede, at vi måtte holde vores reception på Rådhuset, når vi dækkede alle omkostninger selv.“

Her mener hun dog ikke de omkostninger, der dækker selve lejen af lokalerne.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

“Vi har selvfølgelig betalt for alle afholdte timer til bordopsætning, opdækning, servering, rengøring og opvask i alt 23028,75 kr. og har desuden selv bestilt og betalt forplejningen udefra,” skriver hun.

Tidligere har politikere som Venstres Cecilia Lonning Skovgaard brugt samme fidus, og netop det er en af de officielle forklaringer på, hvorfor praksis er overholdt.

Cecilia Lonning Skovgaard fik i 2012 mundtligt lov til at benytte rådhuset til sit bryllup, og senere fik også den radikale Henrik Nord lov til samme. Selvom der intet findes på skrift om det, er det aftalen. Det forklarer sekretariatschef Flemming Dubgaard til BT.

Han mener, forbuddet mod at stille lokalerne til rådighed vederlagsfrit for politikerne ikke gælder, netop når der er tale om et bryllup. Og det bør fremgå tydeligere af Københavns Kommunes hjemmeside, siger han til BT.

Beslaglagde rådhussal i flere dage

Ifølge Ekstra Bladet lagde borgmesteren faktisk beslag på rådhussalen helt til mandag morgen. Dokumenter beskriver, hvordan det først er mandag den 28. august, at borde bliver fjernet, rådhushallen og toiletter bliver gjort rent og opvasken taget.

Dermed har lokalerne altså været optaget i mere end lørdag eftermiddag og i stedet næsten tre dage.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.